Gyerekkorom egyik kedvence. Teruskánál sokszor ettük, recept is Tőle származik (úgy a '80-as évek végéből). Most előkotortam receptesfüzetemből.
Tészta:
7 egész (nekem 8 kisebb) tojást 15 dkg cukorral jó keményre felverünk. 10 dkg darált diót, 2 evőkanál lisztet és 2 evőkanál zsemlemorzsát keverünk hozzá, tartalék lángon sütjük (nálam 175 fok, 40 perc, 28 cm átmérőjű tortaformában).
Krém:
Krém:
3 dl tejet, 3 evőkanál lisztet, 4 tojás sárgáját sűrű krémmé főzzük (kerámialapos tűzhelyen főztem, így nem lett "főtt tojás" belőle). Ha kihűlt, hozzákeverjük a 25 dkg vajból és 20 dkg porcukorral kikevert krémet.
Ezt a kihűlt tészta tetejére tesszük.
Hab:
Hab:
4 tojás fehérjét 20 dkg cukorral gőz felett kemény habbá verjük, és a sárga krémre tesszük.
Tetejére:
Tetejére:
Eredetileg csokireszeléket (csokidarát) ír a recept (abban az időben nem is nagyon volt más), de én most 1 dl tejszínből és 10 dkg 50%-os kakaótartalmú csokiból készítettem csokiganache-t, azzal öntöttem le.
Micsoda jót tett a "tortásítás" ennek a klasszikusnak! Irtó guszták a képeid, összefut a nyál a számban....:-P
VálaszTörlésHmmm ez valami mennyei! :)
VálaszTörlésMég a süti is szépséges tortává válik a kezed alatt!
VálaszTörlésNa, ahogy a csoki csorog le róla, pontosan úgy csorog most az én nyálam is :D
VálaszTörlésCsorog az enyem is, ha ragondolok! Gyorsan elfogyott! :-)
VálaszTörlés