Húsvétra Horváth Ilona szakácskönyvéből sütöttem meg az alábbi
Keksz teához
című vajaskekszeket:
- 1 kg liszt
- 40 dkg porcukor
- 30 dkg margarin (én vajat is tettem bele)
- 4 egész tojás
- 1 sütőpor (én pici szódabikarbónát tettem helyette)
- 1 cs. vaníliás cukor (házi vaniliakivonat)
- csipet só
Lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd bele a többi hozzávalót is. Nekem csak másnap volt időm kiszaggatni, de így is jó biztosan, mert sikerültek rendesen.
Tetejére mézeskalács írókája került:
1 tojásfehérjét pici citromlével elkezdem felverni, majd hozzáadagolok cca. 20-30 dkg porcukrot + pici keményítőt, igény szerint ételfestéket.
Nagyon tetszenek Moha mézesei-kekszei, nála néztem körül, hátha sikerül valami mintáját v. egyéb ötletét "lekoppintanom" (hiszen önzetlenül közzéteszi praktikáit), de még csak halvány kísérlete sem sikerült. Először csak csodáltam, hogy megosztja olvasóival (mit olvasóival, rajongóival!) ezeket a mintákat, de rájöttem, hogy ezt nem lehet lekoppintani-lemásolni, erre születni kell...
Mindenkinek rajta van a saját kézlenyomata-stílusa, ez olyan mint a kézírás... teljesen egyedi, és utánozhatatlan!
Aztán eleve ott vannak a technikai küzdelmeim: már eleve az írókát sem sikerül soha normális állagúra eltalálnom, és a luk sem lesz soha olyan mini a zacskón, amivel szépen lehetne írni. (Érdekes módon, évtizedekkel ezelőtt, amikor lányaimmal karácsonyi mézeseket díszítettünk "ösztönösen" (vagyis nem is tudatosan, ahogy mostanában próbálgatom), akkor sokkal jobb lett az írókám. Úgy látszik, nem szabad rágörcsölni..
(Nem adom fel! Lesz még ilyen!) :-)
Na, azért mutatok képet egy részükről, sajnos a végén elfelejtettem fotózni, annyira belemerültem a munkába, pedig lettek jobbak is.
Húsvéti kekszek |
Bájosak!
VálaszTörlésKöszönöm! :-)))
TörlésDe aranyosak,gondolom örült aki kapta?
VálaszTörlésKöszi, igen, örültünk neki, meg is ettük mind egy szálig! :-)
TörlésSzia! Ha megajándékozhatlak egy díjjal, kérlek nézz be hozzám! Köszönöm! Anna
VálaszTörlésKöszi, megyek Hozzád, meg is nézem! (Jut eszembe: másik 2 is vár még közzétételre) :-)
TörlésNagyon cukik! most jutott eszembe, idén elő sem vettem a csibe kiszúrómat :(
VálaszTörlésKöszi, idén nekem is csak erre az egy sütire futotta... Képzeld! Még a saját Húsvéti tortánkat is csak Húsvét utáni szerdán csináltam meg ... na de ez lesz a következő bejegyzés! :-)))
TörlésOlyan aranyos vagy, köszönöm szépen! De nagyon helyesek lettek a kekszeid, ne add fel! Az írókát mindig készítsd sűrűbbre, mint ahogy jónak gondolod, aztán onnan cseppenként mehet bele víz, és így jó lesz.
VálaszTörlésÉn is sokszor járok úgy, hogy elkészítem, bezacskózom, kipróbálom, nem jó....kinyomom, újrakeverem pici vízzel vagy cukorral, ami éppen kell, aztán újra zacskóba töltés.
Köszi a szakmai tanácsot! Ha tanfolyamot indítasz (mert már volt róla szó) megyek! :-)
TörlésOlyan sűrűre készítettem, hogy nem folyt le a kanálról, de aztán cseppenként higítottam...
Még először jó is lett, de órákkal később (v. másnap főleg) már elfolyósodott, pedig hűtőben tartottam.
Majd legközelebb! Nem adom fel, mert nagyon tetszenek a Műveid, és én is szeretnék (legalább hasonlót) gyártani egyszer (majd ha nagy leszek)!