2012. április 22.

Narancsos-mákos-mascarponés torta








A torta alapja a Horváth Ilona-féle Máklepény (ezt szívesen használom más gyümölcsös - pl. epres-málnás - sütikhez is alapként)

Piskóta:
  • 3 egész tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1/4 liter tej
  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • citromhéj (jelen esetben narancshéj)

A tojásokat a cukorral és a tej felével jól elkeverjük, hozzáadjuk a mákot, a sütőporral elkevert lisztet, felhígítjuk a maradék tejjel. Jól kikeverjük, sütőpapíros formába öntjük, és lassú tűzön sütjük. 
Nekem ez a 26 cm-es formába elég lett, kb. 35-40 percig sütöttem 180 'C-on.

Töltelék:
  • Házi készítésű "mascarpone", cca. 20-25 dkg
  • 1 cs túró (25 dkg)
  • Porcukor (kb. 10-15 dkg)
  • Pár kanál tejföl
  • Narancs reszelt héja 
  • Házi készítésű vaníliakivonat

Mindent összekeverünk, és kész!
A lapokat - ha száraznak találjuk - meglocsolhatjuk narancslével.
Rétegezzük, díszítjük, megesszük. Ne felejtsük el lefényképezni és közkinccsé tenni! :-)

Házi krémsajt, mascarpone: ezt nagyon sokan leírták már, az enyém lehet (sőt, biztos!) hogy nem is az az igazi krémsajt, de finom! 
Így készítem: 1 nagy doboz tejfölt és 1 nagy doboz görög joghurtot (most épp ez volt itthon, de más mezei joghurttal is jó, csak nagyobb zsírtartalmút válasszunk, vagy ha csak tejföllel készítjük, az is tökéletes) lazán összevegyítek, gézbe kötöm, és pár nap alatt hűtőben lecsöpögtetem (fakanál nyelére téve a csomagot, hogy ne érjen az edényhez). Ebből jó sok lesz, 2 adag sütihez is elegendő, sőt még sós sajtkrém is készült belőle.

Házi vaníliakivonat: ezzel sem mondok újat; a kettéhasított vaníliarudakat (vagy maradékot, amiből már kikapartuk más sütibe a magjait) vodkába v. más alkoholba tesszük, és érleljük. Minél tovább, és minél többet, annál intenzívebb az íze.


DuBarry csirkemell

Egyik kedvenc húsételem a kevésbé húsosból. Hozzávalók, arányok: szemre. Fűszerezés: só, bors...

Előkészületek:
  • csirkemelleket teflonserpenyőben előpirítom, hogy legyen egy kis színük
  • karfiolt előfőzöm
  • elkészítem a besamell-mártást: olvasztott vajon a lisztet megfuttatom, felengedem annyi tejjel, hogy mártás-szerű legyen, leveszem a tűzről, tojássárgáját és reszelt sajtot keverek bele.
Tepsibe rétegezem:
  • 1 szelet husi
  • annyi karfiol, amennyi ráfér, 
  • öntet
 Sütő!
DuBarry csirkemell

Almás morzsasüti


Avagy a fonnyadó almák hasznosítása

Almás morzsasüti
A hőálló tál aljára szeleteltem az almákat, meglocsoltam citromlével, pici cukorral, fahéjjal, kardamommal, majd leöntöttem 1-1,5 dl tejben feloldott 1 kanál étkezési keményítővel. Legközelebb, illetve az almák "szárazságától" függően több tej kell, mert akkor jó, ha egy kicsit lédúsabb a töltelék.
A morzsához felolvasztottam kb. 7-8 dkg vajat, kb. 10 dkg cukorral és 5 dkg liszttel morzsalékosra kevergettem (nem áll össze!), és rászórtam a tetejére.
200 'C - 15 perc.
published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...