2014. június 12.

Paleo epres-kókuszos torta


Még soha nem készítettem PALEO sütit/tortát. Nem is terveztem, mert (figyelem! nagyon kiábrándító dolgokat fogok írni) nem túl pénztárca-barát megoldás, másrészt úgy gondolom, hogy együnk mindent - kivéve akkor, ha allergiásak vagyunk - csak mértékkel.

Tehát Lányaim (a végén azért be-besegítettem, a tapasztaltabbak kiváltságaként) apájuk névnapjára készítették (újonnan előjött egészségmániája következtében kialakult igényére való tekintettel) ezt az abszolút egészséges és mindenmentes sütit.

Őszinte leszek: kíváncsi lettem rá! Az illata nagyon jó volt, viszonylag jól is nézett ki, és mivel küldtek belőle vissza nekem egy szeletkét kóstolóba, az ízéről megállapíthattam, hogy - egészséges anyagokkal való tapasztalatlanságunk következtében - túl kevés lett bele az édesítő anyag (nem mindig mértünk, csak "szemre" ment a dolog). Legközelebb már ezt is tudjuk!
Szokni kell, na'h!




A recept "Praktikák sok gyerekhez" nevű blogból származik, onnan másoltam ide:

Hozzávalók:
  • 6 tojás
  • 4 ek nyírfacukor
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 6 dl (3 kis doboz) Cocomas (kókuszkrém, ami hidegen habbá verhető)
  • 1 dkg zselatin, vagy 1 cs. Zselatin fix, ha nem probléma, hogy van benne minimális oligofruktóz
  • 2-3 ek nyírfacukor
  • 25 dkg eper 
  • Tortazselé és 1-2 kanál nyírfacukor,  ha nem esszük meg hamar a sütit
  • 2 dkg darált mandula díszítésnek

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokosra, és egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszünk.
  2. A tojásokat egy mély tálba ütjük, hozzáadjuk a nyírfacukrot, és nagyon habosra keverjük gépi habverővel, kb. 4-5 perc alatt. Ekkor hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a szódabikarbónát, kicsit keverünk rajta, majd egy gumilapáttal jól átforgatjuk, mert a kókuszreszelék hajlamos a tál aljára húzódni. Azonnal beleöntjük a masszát a formába, ha várunk még vele, a kókusz szép lassan beszívja a tojást, és ezt nem szeretnénk. Mehet a sütőbe, kb. 25 percre. Ha megsült, hagyjuk kihűlni.
  3. Szeleteljük fel az epret szépen a tetejére, egy részét vágjuk kisebb darabokra; ez megy majd a két lap közé.
  4. Ha kihűlt a tortalap, vágjuk vízszintesen ketté, az alsó lapot tegyük tortatálra, és vegyük körbe tortagyűrűvel. Verjük fel a jól lehűtött cocomast a nyírfacukorral, olvasszuk fel a zselatint néhány evőkanál forró vízben, és folyamatos keverés közben csorgassuk a cocomasba. Ha zselatin fixet használunk, akkor azt csak simán borítsuk a krémbe keverés közben. A kókuszkrém felét oszlassuk el az alsó tortalapon, szórjuk rá a darabolt epret; fedjük be a másik lappal, kenjük rá a kókuszkrém másik felét. Az eperszeleteket szépen osszuk el a tortán. Szórjuk meg darált (szeletelt) mandulával. 
Ha azonnal megesszük, nem kell zselatinozni az epreket, de ha állni fog a torta, akkor készítsünk el egy negyed zacskó tortazselét nyírfacukorral, és arányosan csökkentett mennyiségű vízzel, és kenjük be az epret vele.
Tegyük hűtőbe tálalásig.


4 megjegyzés:

  1. Abszolút megértelek, a paleo menükkel nekem is ez a gondom. Szép és egészséges, de nem a magyar ember pénztárcájára szabták. Ezért mostanában próbálok minél kevesebb mesterséges anyagot és több gyümit beletenni a sütikbe :) A torta amúgy nagyon jól néz ki.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett még ha nem is olcsó, viszont cserébe nagyon finom :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon mutatós, kívánatos torta lett!

    VálaszTörlés
  4. Köszi, Lányok! Szerintem még próbálkozom máskor is!

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...