Citrom-lime szelet |
Eredetileg "Citromos szelet" néven fut, de úgy gondoltam, hogy egy lime nem ronthatja el. A receptjét olvasva már eleve nagyobb adagban készítettem, mivel úgy gondoltam, hogy mindkét nagyszülőpár kap belőle kóstolót.
Hozzávalók 10-14 (20-26) szelethez, ami két "rúd" süti (zárójelben az én adagom, amiben főleg a cukrot csökkentettem, mivel a családban többeknek figyelni kell a cukorszintjére):
Tészta:
- 5 (10 tojás)
- 12 (20) dkg cukor
- 12 (24) dkg liszt
- 1 citrom reszelt héja helyett 1 kk. citromhéj-por pár csepp citromlével keverve (ez talán nem tartalmaz gombaölő-szert, vagy legalább is nem tudok róla)
Krém:
- 5 tojássárgája
- 10 (17) dkg cukor
- 4 (8 ) dl tej
- 1 (2) cs. vaníliás pudingpor
- 30 (25 dkg vaj)
- 15 (25) dkg porcukor
- 2 citrom leve + egyik héja (+ lime héja)
Itt már nem tudtam ellenállni az igazi citrom és lime héjának. Ennyit az egészséges hozzávalókról :-)
A tészta hozzávalóiból piskótát készítettem, és a gáztepsiben (kb. 33 x 30 cm azt hiszem) 2 részletben megsütöttem. Mindkét lapot 3-3 csíkra vágtam (nem vízszintesen, tehát 30 x 11 cm-es darabokra), így összesen lett 6 db, ill. 2 x 3.
A krémhez az első 4 hozzávalót összefőztem, majd vegyítettem az utolsó 3 alkotórész kikevert elegyével. Mindkét 3 lapos sütit megtöltöttem, hagytam kívülre is a krémből, és díszítettem a maradék citrom- és limekarikákkal.
Ez pedig már a szelet(-ről készült rossz fotó):
Mind a két torta csodálatos! Gratulálok!
VálaszTörlésIstenem azok a fotók!!!
Köszönöm, köszönöm :-)))
VálaszTörlésPontosan ezt a receptet kerestem húsvétkor :) !
VálaszTörlésEgy barátnőmnél ettem ilyet és nagyon fincsi, pedig nem vagyok egy citrom rajongó!