Kakaós kalács |
- 50 (75) dkg liszt
- langyos tejjel megkelesztett 2 (4) dkg élesztő
- késhegynyi só
- 1 (2) egész tojás
- 1 tojássárgája
- 4 (6) evőkanál cukorral elkevert 2,5-3 (5-6) dl langyos tej
Fentiekből jól kidolgozott tésztát készítünk, amíg hólyagos nem lesz, majd kicsinyenként hozzáadunk 5 (7,5) dkg olvasztott langyos vajat. Ettől lesz foszlós. Újra átdagasztjuk, (én kenyérsütő-géppel végeztem - így könnyű!) majd kelesztjük.
Lisztezett deszkán 2 részre osztottam, megszórtam kakaós cukor keverékével (sacc/kb), feltekertem őket egyesével, keresztbe tettem egyiket a másikon, és négyes fonással összefontam őket. Elkezdtem fényképezni, aztán belezavarodtam a fonásba, aztán belezavarodtam a fotózásba, aztán elfelejtettem a fázisfotót, aztán újrakezdtem a fonást.......
Nincs több kép!
Megfonva is kelt egy órát; csak keresztben fért bele a nagy gáztepsibe, megkentem tojással, majd sütés. Egy kicsit szétrepedezett, de ez mit sem vont le az ízéből. Tálra nem tettem a szép fénykép kedvéért, mert így tepsivel együtt futottunk a vasárnapi ebédre, mert késésben voltunk, pedig nem is kell vele sokat dolgozni, a kelesztések miatt időigényes sajnos.
Nagyom jól néz ki!
VálaszTörlésKöszi, sikerült már jobban is, csak akkor nem fényképeztem le sajnos.
VálaszTörlésNagyon szép lett! :O :))
VálaszTörlésNekem mindig reped, bármilyen receptet is próbálok ki :( - lehet, hogy bennem van a hiba? :D
Köszi, de arra gondoltam, hogy legközelebb kicsit vastagabbra hagyom, és akkor még ennyire sem fog kirepedezni.
VálaszTörlés