2011. április 18.

Mini cupcake

Mini cupcake

Régóta fájt a fogam egy minimuffin-sütőre, és most megláttam (ráadásul akciósan!); muszáj volt megvenni! Egyébként is úgy gondolom, hogy egy kisebb darabka sokkal aranyosabb, és talán kevésbé száraz, fullasztó - mondjuk ez a tésztán is múlik!
Első szerzeményem sok-sok évvel ezelőtt egy 6 db-os 7 cm átmérőjű forma volt. Nagy! Mármint a belőle kikerülő muffin, és nem is praktikus, mert egyszerre nem lehet kisütni az egész mennyiséget. Legközelebb egy 12 db-osat vettem, hogy ezt kiküszöböljem, de ezek sem sokkal kisebbek, átmérőjük 6,5 cm. Azt hiszem a legújabb szerzemény fog beválni! Tegnap ki is próbáltam, de hogy még könnyebbek legyenek az apróságok, egy sütirecept, a "Vajas piskóta" alapján készítettem el őket. 

Vajas piskóta (és/vagy muffin) receptje:
20 dkg vajat (én most margarint) habosra kavarunk 20 dkg porcukorral, és egyenként hozzáadunk 4 tojássárgáját, valamint reszelt citromhéjat. A tojásfehérjéket habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgákhoz, majd beleszitálunk 18 dkg lisztet 1 késhegynyi sütőporral és a többi habbal könnyedén elkeverjük. Zsírral kikent és lisztezett, közepes nagyságú tepsibe öntjük, hogy kb. 1 cm magas legyen benne a tészta. Tetejét meghintjük héjától megtisztított, vágott mandulával vagy dióval, és egyenletes, de jó tűznél 30 percig sütjük. Ha kihűlt, tetszés szerint apró szeletekre vágjuk, vagy fánkszaggatóval félholdakat vágunk belőle.

Nos, ezt adagoltam a tepsibe. Egy kicsit sok lett ez a mennyiség a 24 formába, még kijött 4 db nagyobb is belőle.
A sütőt bemelegítettem 180 'C fokra  és 10 várakozásteljes perc után kíváncsian betekintettem a sütőbe, de ahelyett, hogy emelkedtek volna, egyre jobban szétterültek. Gyanús volt a dolog rögtön!

- Ádika, Te kapcsoltad le a sütőt?
- Ááááá, anya, én neeeem, csak átváltottam, hogy megnézhessem hogyan forog a forgatója.
Ekkor már csak 70 'C fokos volt a sütő. Azért megsült így is.

Eredetileg Húsvétra terveztem benne megsütni a tündértortákat (van egy olyan, de olyan jó ötletem, vettem is hozzá extra, de legalább is nem mindennapi hozzávalókat - lsd. majd Húsvét utáni bejegyzésem remélhetőleg) de ki kellett próbálnom!
A tetejére olvasztottam pici margarinnal fehércsokis és rózsaszín (Bécsi) bevonót. Nem lett túl szép, ezért meghagyom őket a továbbiakban ganache előállításához. Étcsokit forgácsoltam még rá krumplihámozóval.

4 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nézz be hozzám, játékra hívlak.

    VálaszTörlés
  2. Szeretnélek meghívni a „Húsvéti ajánlat játékba”, kérlek, nézz be hozzám! :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Lányok a dícséretet, és köszönöm Lányok, hogy meghívtatok a Húsvéti játékba, bár jól feladtátok a leckét!

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...