Az eredeti recept a Nők Lapja Konyhából származik, ez a változat pedig a saját feledékenységemből.
Sajtos snidlinges/kapros rudak |
Hozzávalók:
- 1,5 dl langyos víz
- 1 evőkanál cukor
- 1,5 dkg élesztő
- 25 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 2 evőkanál olívaolaj
- csipet bors
- 1 mokkáskanál só
- 1 tojássárgája
Töltelék:
- 10 dkg reszelt sajt
- 5-6 dkg snidling (1 kis csokor)
- 2 evőkanál tejföl
- só
Elkészítettem a kelt tésztát, amit annyiban módosítottam, hogy tettem bele még köményt, édesköményt és koriandert őrölve, összesen kb. 2 kávéskanálnyit, és az egész adagot eleve megdupláztam, mert egy adag soha nem elég!
Mivel a tészta kétszeres mennyiség volt, így a töltelékből is készült még egy adag, csak a snidling helyett apróra metélt friss kaporral.
Töltelék II:
- 10 dkg reszelt sajt
- 5-6 dkg apróra vágott friss kapor
- 2 evőkanál tejföl
- só
A megkelt dupla adag tésztából 2 db kb. 12 cm-es csíkot nyújtottam, megkentem a töltelékekkel; egyiket a kaprossal, másikat a snidlingessel, a szélén egy kis csíkot hagytam, amit bevizezett ecsettel körbekentem. Félbehajtottam hosszában, majd derelyevágóval ujjnyi vastag csíkokra metéltem.
Úgy láttam, hogy eléggé kifolyt a töltelék, ezért a biztonság kedvéért vágtam nagyobb, bukta-szerű darabokat is. Sütőpapíros tepsire fektettem őket, újabb kelesztés, majd ugrottak a sütőbe.
Természetesen, és most már egyértelműen (valamint végérvényesen) mindig kihagyok valamit a hozzávalók közül, de feledékenységem kreativitásra ösztönöz. Szinte nincs olyan recept, amit az eredeti leírás szerint készítek, ezért vagyok kénytelen rögtönözni. A szerencse az, hogy nem sülnek ki rossz dolgok belőle (szó szerint)!
Most a reszelt sajt marad ki a töltelékből, így azt tetejére szórtam. Így készítek én mindig egyedi dolgokat! Na, ezt csinálja utánam valaki! :-)
A vékony rudak is finomak lettek, de a vastagabb "bukták" még jobbak!
Nem nehéz elkészíteni, mindössze a várakozási idők miatt tart sokáig, de munka alig van vele. Megéri a rááldozott időt!
utóirat: hmmm....remélem nem hagytam ki semmit a leírásból :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése