Omlós birsalma(körte)torta |
Itt a birs szezonja! Sajnos még nem találkoztam "húsmentes" birssel, mert az összes belsejében találok kukacot vagy kukacjáratot, de ez nem tartott vissza attól, hogy újra megsüssem ezt a nagyon-nagyon finom birstortát. Hogy ne legyek illúzióromboló: kivagdostam a husit meg a rágott részeket belőle.
- 40 dkg liszt
- 1 csapott tk. sütőpor
- 20 dkg hideg vaj
- 25 dkg cukor
- 2 tojás
- csipet só
- 1,5 kg birsalma v. körte (én vegyesen használtam)
- 1 citrom
- 3,5 dl szűrt almalé
- 1 dl félszáraz fehérbor
- 2 zacskó vaníliás pudingpor
- 10 dkg mazsola
- 3 ek. zsemlemorzsa
- 1 tojássárgája
- 15 dkg porcukor
- A lisztből, vajból, 12 dkg cukorból, a tojásokból és sóból elkészítjük az omlós tésztát, és hűtőbe tesszük, amíg a birset kukactalanítjuk.
- A feldolgozott gyümölcsöt a citrom levével meglocsoljuk. A maradék (vagyis kb. 13 dkg) cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a birset, 2 dl almalével, (citrom héjával) meg a borral felöntjük, pár percig pároljuk. A maradék almalében (ami kb. 1,5 dl) csomómentesre keverjük a pudingport, és összefőzzük a birssel. Mazsolát szórunk bele.
- A tészta kb. 2/3 részét kerekre nyújtjuk, beletesszük egy 26 cm-es kapcsos tortaformába, jól belenyomkodjuk, úgy, hogy az oldalára is jusson. Villával megböködjük, rászórunk egy kis zsemlemorzsát, ráhalmozzuk a tölteléket, és a maradék tésztából nyújtott lappal betakarjuk. Tojással megkenjük a tetejét, megböködjük, és 200 fokon 50 percig sütjük. A formában kihűtjük (amit mi nem bírtunk kivárni, ezért csak egy képen van szilárd állapotában egy maradék szeletke megörökítve).
- A maradék citromléből és kb. 15 dkg porcukorból citrommázat készítünk, és még melegen rákenjük a tetejére.
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Energiatartalma: kb. 1630 kJ (390 kcal) / szelet
Forrás: 2007/7. Tina konyha
Nagyon szeretem a birsalmát, gyerekkoromban ilyentájt a sütőben sütöttük. Lekvár, szörp készült belőle, se süti soha. Pedig nagyon fincsi lehet, annyira jól néz ki!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki,nagyon fincsi lehet,még soha nem ettem ilyet,a husit miért hagytad ki?!:-))
VálaszTörlésNagyon szép lett! Finom lehet az íze szeretem a birsalmát, csak valóban nagyon rossz pucolni!
VálaszTörlésHajjaj, akkor nagyon vegára vetted a figurát így husi nélkül :D Na de viccet félretéve bizto fincsi lehet az összetétel alapján!
VálaszTörlés