Eddig kevés ételszerűséget tettem ide fel, mert napi szinten nem készítek különlegességeket, a hagyományos kaják elkészítésére pedig - a kezdők kivételével - nem mindenki vevő.
Ez sem egy mindennapi étek, bár én szezonálisan szinte napi szinten fogyasztom, de legalább is heteken át, addig, amíg meg nem unom. Rengeteget meg tudok enni belőle; sárgulásig. De tényleg! Magas karotintartalma rendszeres fogyasztása esetén napbarnított színt kölcsönöz. :-)
1 közepes méretű sütőtököt meghámozok, magjait kiszedem, felkockázom, és egy fej hagymával együtt pici olajon puhára párolom. Felöntöm kevés vízzel, majd botmixerrel pürésítem. Tejszínnel ízesítem. Ha hígra sikerül (vagy többet akarunk) kevés étkezési keményítőt csomómentesre keverek tejszínnel, és összerottyantom vele.
Ízesítése: só, bors, friss gyömbér (jó sok).
Tálalás: pirított zsemlekockák, v. készen vásárolható levesgyöngy. Tetejére reszelt sajt.
Ezeket ne hagyjuk ki, mert nagyon kiemelik a tök-gyömbér párosítás ízeit.
Ezeket ne hagyjuk ki, mert nagyon kiemelik a tök-gyömbér párosítás ízeit.
...és aki ennél többre vágyik:
A sütőtök tápanyagai és élettani hatásaiMagas szénhidráttartalmát keményítő, gyümölcs- és szőlőcukor alkotja. Sütés közben a keményítőtartalom egy része cukorrá alakul. Kisebb mennyiségben található benne fehérje, zsírtartalma pedig elenyésző. Rosttartalma nem sok, viszont vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag növény. Jelentős béta karotin-forrás, káliumtartalma szerepet játszik a szervezet sav-bázis egyensúlyának optimális fenn tartásában. Vérnyomáscsökkentő és vizelethajtó hatású. A benne lévő antioxidánsok és karotinoidok (pl. lutein, zeaxantin), megkötik a káros szabadgyököket, erősítik az immunrendszert, csökkentik a keringési és daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
A sütőtök magja 30-38 százalékban tartalmaz olajat. Gyógyhatását a benne lévő ómega-3-zsírsavnak tulajdonítják. Tökmagolajat legfőképpen az Ausztriában termő olajtökből készítenek, hidegen sajtolással. Salátákhoz kiválóan alkalmas és ízletes lesz az étel tőle. (forrás: www.biochef.hu oldalról)
Sajnos az esti felvétel nem tükrözi szép színét, kinézetét, ráadásul a lámpa fénye is benne van, bocsi!
Nagyon guszta a levesed. Tavaly készítettem először sütőtök levest, azóta rajongó vagyok. :)
VálaszTörlésMintha csak magamat olvasnám! :) Én is hetente főzök ilyet, és akkor 3 napig eszem. Már ciki, hogy anyósomat mindig ezzel kínálom, bár ő is szereti. :)Ugyanígy "golyóval" esszük, most hogy elfogyott a gyömbérem, fagyasztott kakukkfüvet tettem bele, úgy is isteni!
VálaszTörlésNa az tuti, hogy most már én is készítek, mert egyszer kóstoltam és azóta is vágyom utána, de készíteni lusta voltam. Pedig milyen egyszerű! Köszi!
VálaszTörlésMondhatnám, hogy "tök jó", de az olyan rossz poén lenne :)) Szóval inkább azt mondom: nagyon guszta :)
VálaszTörlésMi is szeretjük, bár nem ez a receptem. De jön a tökszezon, kipróbálom ilyen módon is.
VálaszTörlésNagyon finom biztos,én imádom,csak a család nem:)))
VálaszTörlés