2012. január 27.

Focilabda-torta

Most egyszerre két sport-témájú torta is megtalált. Eddig még nem volt rá példa, most egy kicsit jól is esett a profilváltás.
Egyszerűnek tűnő, de jelentős agyi munkát igénylő feladat, a végére mégiscsak könnyű elkészítéssel-befejezéssel.

Először egy kérdés, utána olvass tovább: hány szögű a focilabdán lévő alakzat?
Következő kérdés: a fekete, vagy a fehér?

Nagyon tudatlan vagyok, mivel nem jöttem volna rá magamtól, hogy a focilabdán hányszögű a minta. Utána kellett néznem. (Egyébként szinte profiként focizó majdnem-vőm sem tudta kapásból, sőt, aki férfiként megmondta a helyes választ, az is csak tippelt).
Ezt ahhoz hasonlítanám, hogy "hány óra?", majd helyes válasz után a következő kérdés: "...és hogyan néz ki/milyen színű az óra mutatója?"  Ezt sem sokan tudnák.

Segítek (csakis annak, aki még nem készített focilabda-tortát): a fekete ötszögű, a fehér hatszögű. Belegondolva reálisan, tényleg csak így lehet megoldani egy gömb burkolását. Ha csak simán ötszögű vagy csak simán hatszögű lenne a minta, csak egyenesen kiterítve lenne megoldható, de mivel a hajlást is kell nézni, valószínű, hogy ezért kellett megvariálni. Nem volt hülye, aki kitalálta (vagy csak jó volt matekból, és velem ellentétben nem okozott gondot a megalkotása/kiszámolása/megszerkesztése).

Football-cake

Azért szemléltetem is azok részére, akik szeretnék elkészíteni többórás aktív gondolkodás nélkül (magamból indulok ki). 
Így már rettenetesen könnyű, és ésszerű:


A lényeg: szabályos, egyenlő oldalú ötszögű idommal induljunk (fekete), és illesszünk hozzá szintén szabályos, egyenlő oldalú hatszögeket (fehér), aminek az oldala ugyanakkora, mint az ötszögűé.

A torta készítéséről: félgömb alakú fémtálban sütöttem meg a piskótát, majd ugyanabba a tálba töltögettem vissza a lapokra vágott alapot krémmel rétegezve. Összedermesztettem, burkoltam, majd ráillesztettem a már említett sokszögeket. Igaz, így dupla fondant van rajta, de talán egyszerűbb, tisztább munka, mintha rögtön a krémre tenném a kis részecskéket.


A díszítést sem lehet túlságosan egyedivé tenni, ezért egyedül a fű jutott eszembe megoldásként, ezzel az alja takarását is megoldottam. Egyébként hogy nézett volna ki, ha még virágokat vagy lepkéket-katicákat is teszek rá?!? Az éppen nagykorúvá vált 18 éves sértésnek vette volna biztosan. 

Focilabda-torta

24 megjegyzés:

  1. Na ez focilabda. Precíz, tiszta vonalak, tökéletes alak! Gratu!

    VálaszTörlés
  2. És Góóól :) Nagyon aprólékos, hibátlan :) Szerintem a hány szögű fekete és fehér elemekből áll a focilabda c. kérdésedet küldd el vmelyik vetélkedőbe, kíváncsi lennék a helyes válaszok arányára :))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó lett!
    Én sem készítettem még focilabdát,de a tapasztalatod jól fog jönni,ha netán lesz rá alkalom:))

    VálaszTörlés
  4. Elkápráztató! Nagyon ügyesen megoldottad!
    Még a fiam is megdicsért, nagyon tetszett neki is.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen Lányok, Fiúk!

    Juci, helyesek lehettek kollektív blogolvasás közben! :-) (Összetartó család!)

    Remélem, segítettem annak, akinek szüksége van/lesz rá.

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Na,ez tökéletes lett.A kis részecskék nem csúsznak szét az összeillesztésnél?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, mert vízzel odaragasztottam az alsó fondantréteghez a felső részecskéket. Ha nem sikerül nagyon pontosan kivágni, kézzel még lehet egy picit "odanyomogatni", nyújtani, amerre kell.

      Törlés
  7. Olyan szép, tökéletes ez a torta! Tényleg síma fém tálban sütötted meg? keverőtál vagy valami hőálló téma?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, tényleg megtaláltam itthon a leginkább (fél)labdához hasonlító tálamat. Ez egy nemesacél v. minekhívjam tál. Olyan könnyű, fémszínű valami. Igaz, hogy az alján (a labda teteje most) egy pici perem is volt, de azt levágtam, és mást nem is kellett igazítani rajta.
      Kibéleltem sütőpapírral (kerek papírt bevagdostam a közepe felé, hogy meglegyen az íve, és ne nyomja hullámosra a piskótát), és abban sütöttem meg. Tökéletes megoldás szerintem, és így a legegyszerűbb - bár máshogy még nem csináltam.

      Törlés
  8. Nagyon szép ez a torta most készülök ilyet sütni kérlek írd le nekem mekkora volt a tálad és mekkorák voltak az 5 és 6 szögek.Sok focilabda tortával találkoztam már a neten de ez túl tesz mindegyiken! Köszönöm a segítséget!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tálam átmérője kb. 25-26 cm-es, az 5 és 6 szögek oldalai egyformák voltak (hiszen érintkezniük kell egymással), talán 5-6 cm-esek. Nagyon nem méregettem, picit lehet csalni a bevonó nyújtásával.
      Köszi! :-)

      Törlés
  9. Köszönöm szépen a gyors választ!
    Sajna az én tálam csak 22cm átmérőjű így kettőt kell majd sütnöm hogy egybefordítsam gömbalakra ha azt akarom hogy jól is lakjanak belőle.Erre esetleg volna valami tapasztalatod,lesz e ebből így valami?Szerinted kivitelezhető az összerakása bevonása?
    A 26 centis táladba hány tojásos piskótát sütöttél?
    A fondant alá szerinted tehetem a pudinggal lágyított vajas krémet vagy tönkreteszi azt?
    Köszi mindent még egyszer :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, most lemértem,(tegnap nem itthonról válaszoltam) 23 cm átmérőjű a tál. Én úgy gondolom, hogy az elég lesz, és ha mégsem, én inkább egy szögletes (v.akár kerek) alapot tennék alá, egy "pályát", v. "füvet", mert a gömbölyűt nagyon nehéz megoldani.
      Azért vannak, akik ezt megtették, ha az enyémet jónak látod, ez még jobb, tökéletes! ;-)
      http://dinavilaga.blogspot.hu/2012/03/foci-labda.html


      Olajos piskótával készítettem (ehhez a mennyiséghez a következő arányokkal: 35 dkg cukor, 40 dkg liszt, 190 ml tej, 190 ml olaj, 5 tojás, sütőpor). A lisztet biztos soknak találod, de nekem ez egy nagyon jól bevált, könnyen alakítható piskóta. Nem száraz, nem fojtogató :-)

      A puding a masszát tönkreteszi! Keress valami más krémet, vagy a külsejét vajkrémmel kend le.
      Itt találsz krémeket:
      http://izek-tortak-allatfajtak.blogspot.hu/2011/03/ganache.html

      Remélem, segítettem! :-)

      Törlés
  10. Igen,nagyon sokat segítettél!!!Drukkolj nekem holnap lesz a nagy nap :) a legnagyobb hőségben...remélem nem lesz kínlódás a meleg miatt.
    Mindent köszönök!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A meleg miatt a torták sokat szenvednek (én még bírnám) :-) és nem úgy alakulnak-idomulnak, ahogy szeretnénk, de ez ne vegye el a kedved! Majd várom, hogy hol nézhetem meg a tortádat - ha megosztod velünk. :-)))
      Sok sikert hozzá!

      Törlés
  11. Csak a facebook-on vannak fent a tortáim,blogom nincs :(
    Elég kalandosan készült el a torta de a férjem segítségével (végül ő faragta ki) egész tűrhető lett.A tálamban nem sikerült a piskóta így két kerek tortalapból lett kifaragva.Én már azon voltam rendelek egyet :) hogy nem lesz belőle semmi :)Minden segítséget köszönök csodásak a tortáid le a kalappal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy a végén sikerült azért! Ilyenekből tanul igazán az ember - nem a mások tapasztalataiból :-)
      Köszi!

      Törlés
  12. Milyen anyagot használtál az 5- illetve 6 szögekhez?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanazt, amivel az egész tortát bevontam előtte.

      Törlés
  13. Nagyon tuti ez a torta! Köszi

    VálaszTörlés
  14. Szia!
    Sütőport egy egészet beletettél?
    Kata

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...