2012. február 28.

Nem csak tortát eszünk; Hermelin-féleség

 Nem csak tortát eszünk, ezért néha hozok valami mást is :-)

Ezt a finomságot hivatalosan  nakládaný hermelín -nek nevezik, a hasonló néven futó sajtból kiindulva, mivel abból a legfinomabb.
Gondolom, a sajt fehér "szőre" miatt hasonlítják a Hermelinhez, mint állatkához.  :-)

Pácolt "Hermelin"

Receptre, részletes leírásra, szép fényképre Mohánál (is) akadtam. Utólag. Mivel Anyum már többször elkészítette Valaki receptje alapján, ezért utánanéztem én is a dolognak, így legalább történet és részletes magyar nyelvű leírás is tartozik hozzá.


Recept:
  • 2 camembert sajt (mivel nálunk Hermelin nem kapható, de nekem 3 db, mert mire összeérik, úgyis elfogy mind!)
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma (nálam volt az 6-8 is)
  • szemes bors ízlés szerint
  • 2-3 babérlevél
  • 1 teáskanál mustármag
  • kevés csilipaprika (nálam ecetes almapaprika)
  • szárított bazsalikom, majoránna, kakukkfű
  • napraforgóolaj (nálam: olívaolajjal keverve)
  • én még tettem bele piros kaliforniai paprikát is a színe miatt

A sajtokat lapjában kettévágom, rétegezem a többi hozzávalóval egy üvegben vagy jénai tálban, (csatos, nagy szájú üveget be kéne szereznem) olajat öntök rá, és 7-10 napig érlelem.

Pirítóssal nagyon finom. Egy baj van vele, de az nagy: nem fogyasztható azonnal, sokáig kell rá várni, és addig minden nap szemezhetsz vele a hűtőben. :-)

Tovább kutakodva még erre is bukkantam, és itt - valószínűleg - hasznos dolgokat találhattok, de mivel csehül nem tudok, csak sejtem, hogy hasznos :-) http://www.nakladany-hermelin.cz/

A képek azért jók, megfelelő képzelőerővel rendelkezők kitalálhatják abból is a hozzávalókat, mint pl. ezen diót, rozmaringágat is tettek a sajt mellé.

5 megjegyzés:

  1. Ez nagyon guszta! Nálunk a fiúk körében nagy siker lenne :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem muszáj maradnod a feltételes mód mellett, így is jól hangzana: "nagy siker lesz"! :-)

      Törlés
    2. Igen tényleg nagyon guszta!!! De nálunk a camenberg sajna nem jutna el eddig az állapotig:))))) hamarabb elfogy.

      Törlés
  2. Ugye milyen finom! Én jól eldugtam az üveget a hűtőben, nehogy elcsábuljunk hamarabb:)) Jó képeket találtál, a dió, meg a rozmaring biztos nem ront rajta.

    VálaszTörlés
  3. Köszi! Azóta készült még egy (vagy kettő?) adag! :-)

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...