2012. április 28.

Kalocsai mintás tortám IV. és egy kis népművészeti ismeret

Egy újabb.
Ecsettel-ételfestékkel hímzés-szerűre festve.

Kalocsai tortám IV.




Minták forrása: Lengyel Györgyi, Kalocsai virágok c. könyvéből

Úgy gondolom, hogy aki élethűen szeretné visszaadni ezeket az értékeket, az olvassa el ezeket a fontos tudnivalókat a kalocsai-, (illetve akár más népi motívumok) használatáról.

Anyumnak van egy könyve: Lengyel Györgyi, Kalocsai virágok. (1983-as kiadás). A mintákat ebből kerestem ki, hiszen nagyon nem mindegy, hogy mennyire követjük az "előírásokat", hiszen a cél az eredeti tradicionális értékek megőrzése, illetve modern változatban való továbbgondolása.

Részletek a könyvből:

" A kalocsai hímzésnek megvan a saját színhasználata, amelytől nem tanácsos eltérni. Hiba a virágok szirmainak, részleteinek színezését véletlenszerű, önkényes színhasználattal szétdarabolni. Hiszen a kalocsai virágok színezése a természeti látvány nyomán történik.
A kalocsai népi iparművészek gyakorlata szerint dolgozzunk az általuk kedvelt hat főszín két árnyalatával. Párosítsuk így őket: a bordót pirossal, a rózsaszínt saját sötétebb árnyalatával, a narancssárgát citromsárgával, a kéket, a lilát és a zöldet is saját sötétebb árnyalatával. A virágszálakat mindig sötétebb zölddel varrjuk ki; a leveleket középen megfelezhetjük, és a két levélrészleten a zöld két különböző árnyalatát alkalmazhatjuk. A felsoroltaknál több szín alkalmazása esetében vagy csak eredeti darabok pontos másolása, vagy az a hatalmas gyakorlat és tapasztalat, a közösségi hagyomány csalhatatlan ismerete vezethet sikerhez, amivel csak a Kalocsa vidéki népművészek rendelkeznek.
Indokolatlan az apró, dobált virágcsokrok önkényes kiemelése és elszórása. Nem lehet a folyamatos koszorúból vagy a megkomponált csokorból egy-egy mintaelemet ötletszerűen és ritmustalanul kiragadni. Az összkép zilált lesz, a minta "lóg" a kézimunkán.
A legtökéletesebb technikai kivitelezés sem ellensúlyozhatja a művészi tervezés - motívumok, színek, kompozíció - fogyatékosságait."

Fentiek tudatában másoltam le a "Nefelejcskoszorús nagyterítő" mintáit.
Nagyon nem módosítottam rajta, de a torta méretéből adódóan muszáj volt lecsípnem a mintából, és személyre is szerettem volna szabni.
Ezt írják róla:

"Napjainkban készült (mármint 1983-ban kiadott könyvről van szó). Mérete: 140 x 140 cm.
...A koszorút egy-egy nagyobb virág - rózsa, szalmavirág, útitüskevirág, tulipán, liliom - tagolja. Ezekből a nagyvirágokból indulnak ki azok a tarkavirágos, színes csokrocskák, amelyek félkörösen a szegély felé hajlanak, felülről pedig minden hajlatot koszorúvá egészítenek ki az azonos ívekben körülfutó nefelejcskoszorúk. A koszorú négy része tükörképszerűen azonos. Minden kis koszorúrészletet elválasztó virág, illetve az oldalközepekben létrejött virágpár meleg színek (rózsaszín, piros) árnyalataival kivarrt. Valamennyi kis koszorúban dús, tömött, lila ibolyacsokor látható; csak a kiemelt sarokdíszítményekben ibolyacsokrok helyett kék nefelejcscsokrok kaptak helyet, a körülfutó nefelejcskoszorú virágait formában és színben visszaidézve."

Lengyel Györgyi: Kalocsai virágok c. könyv borítója és belső képei a tortán lévő virágok felhasználásához

Ha érdekel még, a "KALOCSAI" címkére kattintva (lent) összes - a témával kapcsolatos - tortámat és bejegyzésemet megtalálod.



33 megjegyzés:

  1. Ez csúcs, gyönyörű szép lett:) Tisztára mint egy igazi terítő. Anyukámnak is megvolt ugyanez a könyv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, szerintem abban az időben mindenkinek megvolt. Ma meg úgy kell rá vadászni... :)

      Törlés
  2. Mmm@rti, ismét remekeltél!

    VálaszTörlés
  3. Egyszerűen fantasztikus a torta!!!:)nagyon ügyes vagy:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép, akár az eredeti :)

    VálaszTörlés
  5. Micsoda türelmed van! Gyönyörű! :)))

    VálaszTörlés
  6. Gyögyörű!Tisztára olyan hatása van a festésnek mint ha varva lenne.
    Nagyon ügyes vagy gratulákok!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Mónika! Reméltem, hogy így látszódik majd!

      Törlés
  7. Aztamindenit de gyönyörű.Tényleg mintha hímezve lenne a torta.
    Nagyon tetszenek a hímzett tortáid!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, próbáltam az ecsettel vonalkákat húzkodni bele, hogy fonal-hatású legyen.

      Törlés
  8. Zseniális lett ez a díszítés:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Detti! Csak részben az én érdemem... : - )

      Törlés
  9. Gyönyörű és tökéletes lett! A festéket alkoholban vagy vízben oldod hozzá?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Moha! Nem hiszem, hogy újat tudok Neked mondani, mert szebb festéseket nem láttam még senkinél Tőled, főleg, hogy írókával készíted...

      A festéktől függ; a zselés Wiltont alkoholban oldom, de air-brush festéket is használtam higítás nélkül. Próbálgatni kell, mert nem minden festékből lehet elérni a kívánt színhatást, és ez (is) ugyebár a kalocsainál elengedhetetlen feltétel.

      Törlés
  10. Köszönöm a választ! Most készülök majd kisebb kalocsai mintás mézeseket gyártani, de azt már tudom, hogy a terülőmázra igazán nem lehet festeni, mert nagyon hamar oldódik, és csúnya lesz. Ezért dolgoztam írókával. Most viszont más bevonatot tervezek és arra lehet, hogy festeném a kalocsait.
    Nekem is megvan a Lengyel Györgyi könyv, még a nagyikámé volt,előtte a dédié, ebből hímeztek mindketten rengeteget. Tőlük tanultam én is, aztán most már csak mézesre hímzek....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eszembe jutott még, hogy fekete porfestéket is használtam már alkoholban oldva (inkább csak benedvesítettem alkohollal az ecsetet). Bár a fekete nem jellemző a kalocsaira.
      Nagyon jó ez a könyv, nagy segítség az eredeti minták lemásolásához!

      Nagyon várom az új mézeseidet!!! Biztos ugyanolyan gyönyörűek lesznek, mint az összes többi munkád!

      Törlés
  11. Kedves Márti!
    Szeretnék rendelni Tőled egy tortát,szombatra.De hogyan tudlak elérni telefonon?
    Fazekas Lisa/Te az iwiwen találsz meg/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lisa! Kerestelek az iwiw-en, de több ilyen nevű is van. (1 Salzburgban és 1 Debrecenben, én komáromi vagyok) :-)
      A másik pedig: csak a családnak és barátoknak vállalok tortát, idegeneknek megrendelésre NEM, mivel nem vagyok cukrász, és nekem ez hobby.
      Üdv, és azért köszönöm!

      Törlés
  12. Szia!
    Jövőhéten lesz egy kedves indiai ismerősöm szülinapja, és arra gondoltam, hogy valami magyaros tortával lepem meg. Én is a kalocsai hímzésre, illetve hímzett tortára gondoltam, és ez nagyon tetszik. Megkérdezhetem, hogymivel festetted a virágokat? Nekem wilton festékek vannak, mennyire kellett hígítani (bár gondolom,hogy ezt úgyis látom majd). Illetve mivel, sima ecsettel vitted fel? Illetve még egy általános kérdés: hogy nyújtod a fondantot,hogy ilyen sima a felülete? Én nemrég csináltam egy tortát, fólia között nyújtottam,h ne ragadjon,de sajnos látszódott rajta a fólia gyűrődése :S Jah,és egyébként mgeles unidec, vagy te gyúrtad? Köszönöm előre is a válaszokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Judyt!
      Jó ötlet! De jól mutatna egy ilyen tortán a henna-díszítés is!
      Wiltonnal festettem, de nem kell felhigítani, csak éppen egy kicsit alkoholba belemártani az ecsetet.
      Unidec-kel dolgozom én is, mert a házi készítésű massza kiszámíthatatlan (nekem). Nem kell fólia között nyújtani! Szórj alá étkezési keményítőt, meg egy picit lehet a tetejére is, ha ragadna a sodrófába.
      Ha elkészült, megnézném szívesen! :-)

      Törlés
    2. Köszönöm a gyors választ! ;) Meg a kedves hozzászólást is :) Én is gondoltam hennásra, de a többiek inkább magyar motívumra szavaztak, pedig a hennánál nem kellene annyi színnel dolgozni :P Mindenképp jelzem a végeredményt! (na meg az sem kizárt,hogy jövök még addig kérdéssel :D) Egyébként a hímzésszerűség úgy jött ki,hogy csíkokban festetted? hihetetlen mennyire életszerű :O

      Törlés
    3. Egy laposabb ecsettel festettem-csíkoztam. Most jól jött, hogy nem túl jó minőségű az ecset, egy kissé vastagok a szálai v. sörtéi, és így eleve hímzés-szerűre sikerült, amire nem kellett túlságosan rájátszani :-) Persze a szálirányra vagyis hímzés irányára azért figyelni kell.

      Gyere nyugodtan, ha tudok, segítek! :-)

      Törlés
    4. Nekiálltam sima festékkel gyakorolni :D Te jó ég,nemtom mire vállalkoztam :D Asszem a tortát érdemes lesz előző este elkészíteni... Szted nem lesz gond a fondantnak,ha egy estét áll a hűtőben,mielőtt festem ? :S

      Törlés
  13. Mármint úgy nem lesz baja, ha a tortán lesz a fondant? Vagy ha begyúrás után, de burkolás előtt áll a hűtőben?
    Mindegy, nem lesz baja sehogy! (Sőt, a tortának sem!) Nekem is van olyan, hogy este (éjjel) burkolom a tortát, és másnap díszítem. Ha Unidec, akkor nem lesz baja! (Házi fondant-nal már rég dolgoztam, azt nem tudom)
    Csak arra figyelj, hogy ne legyen túl hideg a hűtőd, mert ha a nagy melegbe kiveszed, "megizzad" a nagy hőmérséklet-különbségtől.

    2012.05.13. 21:25

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm :) Ma még beszerztem néhány színt tortához és kééépzeld, anyumnak megvan a kalocsai könyv (ismerős volt a kép,úgyhogy megkérdeztem), úgyhogy holnap este, ha jut időm bogarászok valami mintát. Viszont ma próbáltam festeni unidecre wiltonnal alkohollal /vodkával/, de eléggé folyós és nehezen szárad :S Mit csinálok rosszul? :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyre többen írják, hogy megtalálták ezt a könyvet. Szerintem akkoriban minden háztartásban megtalálható volt, csak mostanában kezd újra előkerülni.
      Én úgy gondolom, hogy sok a vodka! :-) Éppen csak az ecsetet kell belemártani a vodkába, és annyi szinte elég is neki, nem kell túlhígítani.

      Törlés
  15. Nagyon köszönöm a sok sok segítséget :) Sikerrel jártam, íme a végeredmény: http://asztika.blogspot.com/2012/05/torta-kalocsaira-himezve.html

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...