2012. november 18.

Csoki-technikával készített torta

Első ilyen jellegű tortám. Igazából nem tudom hogy hívják ezt az eljárást - ha van neve egyáltalán. Csokit kell felolvasztani, valamilyen rusztikus vagy sima, de hajlékony felületre felkenni, dermeszteni, majd leszedni róla, és lehet is a tortát díszíteni  vele.
Ezt most úgy valósítottam meg, hogy micro-ban felolvasztott fehér csokit kentem arra a mintázófóliámra, amit fondant/marcipántortákhoz is használok, (mint például a GUESS-tortánál, a lányos macis tortánál, vagy a fiús macis tortánál - többek között) majd betettem pár percre a hűtőbe. Ezután jött még egy réteg, ami 50%-os  olvasztott étcsoki volt. Dermesztés után a hajlítható fóliáról szépen (egy része szépen, a másik része nem szépen) le lehetett szedni. Formára vágtam, amit a rumos trüffelkrémmel lekent tortára helyeztem, majd a maradék anyagból különböző nagyságú pogácsaszaggatóval kis köröket vágtam, és a torta oldalára tettem.

A díszítési ötletek nálam menet közben jönnek, de már tudom, hogy legközelebb simábbra kell kenni a krémet a tortán, ha maradnak betakaratlan részek, mert biztosan oda nem kerül takarás, ahova kéne. 

Figyelni kell a csokira, hogy meg ne égjen, és/vagy a kakaóvaj ki ne váljon belőle, ezért a profik ehhez csoki(cukor)hőmérőt használnak. Nekem ilyenem nincs, de szerencsém volt, hogy szép fényes maradt a felülete.

Kicsit csupasznak találtam, ezért tortabevonó fondantból tettem rá virágot és gyöngysort.

Boldog névnapot Anyósomnak és Sógornőmnek Erzsébet-nap alkalmából! 
(Nekik készült!) :-)

19 megjegyzés:

  1. Szuper ez a csoki technika,és nagyon szép lett a torta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Lizi! Neked is boldog névnapot! :-)

      Törlés
  2. lehetne fázis fotó is erről, hogyan készül! nekem nagyon tetszik! ügyi vagy!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez annyira egyszerű, hogy nem is kell róla fázisfotó! :-)

      Törlés
  3. Remek ölet és csodaszép a végeredmény! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, az ötlet nem mai, csokis alapötletek vannak fent a neten, csak válogatni kell, és saját ízlés szerint alakítani!

      Törlés
  4. Csodás ötlet és nagyon mutatós! Remélem lesz majd még több hasonló is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem én is! Már csak az alkalomra várok! :-)

      Törlés
  5. Gyönyörű!!! Nagyon ötletes, nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  6. Egyszerűen fantasztikus lett, nagyon ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
  7. Hát egyszerűen lélegzetelállító! Bárcsak én is ilyen ügyes lennék! De irigylem azt is, aki megette, biztos finom is volt. ;) Mintázófóliát hol lehet beszerezni? Abszolút amatőrök is próbálkozhatnak vele?

    VálaszTörlés
  8. Szia Regina! Én is abszolút amatőr vagyok ezen a téren, ez volt az első ilyen jellegű tortám. Mintázófóliát a Tortissimonál (is)lehet kapni.
    Köszi!
    (Ha véletlenül mégis elrontanád, csak olvaszd fel újból a csokit, és próbáld újra. Bár ekkor már a fehér és a barna csoki összekeveredik, de a technikát gyakorolhatod)

    VálaszTörlés
  9. Megnézem, és köszönöm a biztatást (is). ;)

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...