2012. november 25.

Mézeskalácsok többféle verzióban - tapasztalatok


Elkezdtem a karácsonyi mézes-ajándékok készítését. Nincs benne túl nagy tapasztalatom, de remélem, lesz! Évtizedek óta gyártom itthonra egy jól bevált recept szerint (ami finom), de nagyon amatőr kinézetük volt külsőleg, annak ellenére, hogy pár példány elkészítése után biztosabb kézzel rajzoltam - amit magam is észrevettem. Ezek voltak a héten készült első darabok, aminél kezdtem "ráérezni az ízére". (Ráéreztem én másképp is, fele elfogyott, mire díszítésre került volta a sor!) Már tudom, hogy rengeteget kell még gyakorolnom ahhoz, hogy magam is meg legyek vele elégedve.

Mondanom sem kell, hogy Moha nagy rajongója vagyok. Nála láttam meg, hogy egy mézeskalácsot lehet másképp is díszíteni, nem kell a hagyományos mintákhoz ragaszkodni. Nála megtaláljátok az alapokat, mint például az íróka elkészítését. (Nagyon el kell találni az arányokat!)
Ha egyszer úgy tudnék, mint Ő...

Mézeskalács brush embroidery technikával készítve
Persze a tortázás kapcsán is találkoztam pár olyan technikával, amit ebben is megpróbáltam hasznosítani. Ez többek között a brush embroidery-technika. Kezdő tortázós korom kalocsai mintás minitortájánál már ismerkedtem ezzel a módszerrel, de akkor nem sikerült úgy kiviteleznem, mint szerettem volna.

Mézeskalács fondantbevonattal
Ezeknél a daraboknál a terülőmázat tortabevonó cukormasszával helyettesítettem. Már tapasztaltam a tavalyi karácsonyi tortámnál, hogy erre az anyagra nagyon jól lehet írókázni, ezért a mézeseknél is sikeresen alkalmaztam. Nekem bejön így!
Itt megemlíteném, hogy az egyszerűnek tűnő kacskaringókat, és indamintát a legnehezebb elkészíteni.

Mézeskalács zöld írókával

Színes írókával is rajzoltam párat. Nagyon mutatós lesz a végeredmény, de ez az, amit nem lehet/nem szabad elrontani, mert rögtön maszatos lett a helye, amikor megpróbáltam leszedni, ezen kívül hatványozódva látszik minden félresiklott vonalka.


Színes szalagokkal is jól mutatnak!


Ez pedig az idei (múlt heti) első sütésem, hagyományosan kontúrozva. Ekkor kaptam vérszemet a többi módszer kipróbálásához, mivel nem voltam elégedett velük.

Közben a fotózással kapcsolatban is rájöttem, hogy nem is olyan könnyű felülről megörökíteni őket. Nehezebb, mint egy tortát. Ha nem pont középen van a gép a mézesek felett, ferde, félrecsúszott lesz a végeredmény. Persze a modellek beállítására sem fordítottam kellő figyelmet, de ebből tanultam; nem elég rászórni a felületre, meg kell komponálni a beállításokat.

Még vár egy kupac a díszítésére, a következő adag pedig a hűtőben pihen!

13 megjegyzés:

  1. Szépen belelendültél! :) Gyönyörűek!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek, gratulálok!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek :) Te milyen ügyes vagy, már sütöd a mézest!

    VálaszTörlés
  4. Jujj, nagyon szépek, nagyon precízek!! kellő inspirációt kaptam most tőled!

    VálaszTörlés
  5. Szuper ügyes vagy!!! Én is most fogok kiküzdeni valamiket, kíváncsi leszek mit sikerül összehoznom... Te mit kentél a fondi alá?

    VálaszTörlés
  6. A mézesek is nagyon szépek lettek, de a tortamázat keresve ránéztem a tortalinkedre. A tortád egyszerűen mesés!!! Csak sajnos nem találom a máz leírását. Jó lenne az idei mézeseimhez... Esetleg leírnád? Előre is köszi!
    JC

    VálaszTörlés
  7. De szépek, legjobban a fehér alapon zöld írókázott tetszik!

    VálaszTörlés
  8. Szuper jo lenne recept foleg a feher diszitesnek a receptje !!!
    En mar jo par probat kidobaltam a szemetbe mert nem lettek jok:(

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm szépen Mindenkinek! Örülök, hogy tetszik! Jó mulatság a készítése, és a sütésben-szaggatásban a gyerekek is tudnak segíteni. A rajzolás meg megnyugtató (nekem) :-)

    A K2/Unidec bevonatot kevés vízben feloldott CMC-vel ragasztottam a mézesekre, de szerintem (nem próbáltam ugyan!) írókával is biztos működne.

    JC-nek: a tortát a már említett K2 (más néven Unidec) bevonóval vontam be, és mézeskalácshoz használatos írókával díszítettem. Recept van rengeteg a net-en; 1 tojásfehérjéhez 20-25 dkg porcukrot kell kikeverni.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon mutatós mézeseket készítettél!!!,idén lehet én is megpróbálom,bár nálunk mire megdíszíteném már eltünteti a család,persze nekem még sosem sikerült ilyen szépeket gyártanom mint Te.Ajándéknak sem lenne rossz egy-egy szépen "felöltöztetett+ mézes.

    VálaszTörlés
  11. Köszi, sajnos(?) mi is elpusztítjuk a felét még díszítés előtt. Rögtön dupla adaggal szoktam kezdeni emiatt.
    Szerintem gyakorlással sokat lehet javítani a kinézeten.

    A lényeg az íróka állaga. Néha eltalálom, néha nem, éppen ezért azt ajánlom mindenkinek, hogy a neten nézzen körül készítés előtt, sok helyen le vannak írva a tapasztalatok a sűrűségére vonatkozóan.

    VálaszTörlés
  12. Jaj, de ügyes vagy M@rti! Gyönyörűek a mézeseid! Nekem az állatok különösen tetszenek, de nálunk nem kaphatók ilyen kiszúrók, én meg ügyetlen vagyok a készítéséhez.

    VálaszTörlés
  13. Köszi Mariszka! Az állatokat IKEA-ban vettem pár éve, de bármerre járok mindig veszek, ha újat látok. Függő vagyok! :-)
    Gyerekek gyurmázós készletében is jó állatkákat lehet kifogni.

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...