2012. december 9.

"Magyar Népmesék" 50. házassági évfordulóra


Ötvenedik házassági évfordulóra készült ez a torta.

Nem, még nem unom a népi motívumokat! Ezzel nem lehet mellényúlni; örök érték marad . . . már ameddig meg nem eszik. A hímzéshez hasonlóan ez is időigényes foglalatoskodás; 2,5 órán át bögyörgettem a mintát rá, de szép lett!
(A belseje - külsejéhez igazodva - piros színű piskóta volt, fehércsokis trüffelkrémmel.)

Épp aktuális lett a hír is:

"A szellemi világörökség része lett a matyó hímzés

Felkerült a matyó hímzés az UNESCO szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) illetékes kormányközi bizottsága szerda délután hozta meg a kedvező döntést.
Eddig magyar elemként a mohácsi busójárás szerepelt 2009 óta ezen a listán. Tavaly a legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe bekerült a magyar táncházmódszer is.
A matyó hímzés mellett 35 másik szokás, illetve hagyomány pályázott az emberiség szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára. Franciaországból a breton fest-noz (éji ünnep) táncos-zenés fesztivál nyert felvételt, de a kulturális örökség része lett például a brazil karneváli zene és tánc, a frevo, az ecuadori toquilla pálma szalmakalap fonása és a ladakhi buddhista ének is. 
A tagországoknak minden év március 31-ig kell megtenni jelöléseiket, mellékelni kell fotókat és egy tízperces filmet is, amely bemutatja az adott örökségelemet, majd a felterjesztést egyéves értékelési folyamat követi. A magyar kulturális kormányzat 2011 tavaszán terjesztette fel a matyó hímzést az UNESCO szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára.
A szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO-egyezményt 2003-ban fogadták el: erre azért volt szükség, mert a szervezet világörökségi egyezménye alapvetően az épített örökségre összpontosít. Magyarország 2006-ban csatlakozott az egyezményhez, ezt követően kezdődött meg a szellemi kulturális örökségvédelem nemzeti rendszerének kiépítése. A szellemi világörökség az ősöktől örökölt hagyományokat, kifejezésmódokat - szóbeli hagyományokat, előadóművészeteket, társadalmi gyakorlatokat, ünnepi rítusokat, eseményeket, régi iparágak tudásanyagát tartalmazza.  
A nemzetközi szervezet illetékes kormányközi bizottsága hétfőtől péntekig ülésezik a szervezet párizsi székhelyén, hogy megvizsgálja a különböző listákra - a szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára, a sürgős védelemre szoruló szellemi kulturális örökség listájára, illetve a legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe - érkezett közel kilencven jelölést. A testület kedden négy olyan elemmel növelte a szellemi örökség listáját, amelyek "sürgős megóvást" igényelnek. Az eltűnés által fenyegetett szellemi kulturális örökség kategória UNESCO-listájára került fel többek között a kirgiz nemez szőnyeg, a sirdak."

forrás: HVG.hu

További népi (kalocsai) motívumos tortáimat IDE kattintva, vagy lent a "Népies" vagy "Kalocsai" címkére kattintva találhatod meg.

7 megjegyzés:

  1. Imádom!!! És ne is und meg a népi motívumokat soha...:)))

    VálaszTörlés
  2. De jó lett! :) Most elkezdtem füttyögni a magyar népmesék zenéjét! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon gyönyörű ez a torta!Milyen módszerrel csináltad rá a mintát?Szeretném kipróbálni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi!
      Lemásoltam a netről a mintát, és megpróbáltam ugyanolyanra "gyurmázni" az egyes szirmokat, mint amilyen a rajzon volt.

      Törlés
  4. Köszönöm szépen Mindenkinek!

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...