2013. február 22.

Majdnem-Huszárcsók

Majdnem-Huszárcsók
:-)
Így jár, aki nem olvassa végig a receptet elkészítés előtt! Illetve csak ránézek, "lefényképezem" a szöveget (legtöbbször így olvasok; területeket látok át egy pillantással, vagyis egyszerre látom az összes hozzávalót), de recepteknél nem biztos, hogy ezt kellene alkalmaznom.

Jót tett neki ugyan az "elrontás", de ezáltal nem lett valami diétás-költségkímélő megoldás (ráadásul rögtön - mint általában mindig - dupla adagból).

Eredeti recept Horváth Ilona szakácskönyvéből:

Majdnem-"Huszárcsók

Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg mandula
  • 1/2 citrom héja reszelve
  • csipet só
Erősen omlós tészta, nagyon gyorsan kell vele dolgozni. Az anyagokat a MANDULA KIVÉTELÉVEL gyorsan összedolgozzuk. Golyókat formálunk, tojásfehérjével megkenjük, vékonyra vágott cukros mandulába forgatjuk. Minden golyócska közepébe benyomjuk az ujjunkat, középmeleg sütőben sütjük. A kis mélyedésbe kisülés után dzsemet vagy lekvárt teszünk."

Na, most hogy másolom a könyvből a receptet, rájövök, hogy tojásfehérjével sem kentem le, és én akkor úgy láttam, hogy a citrom leve is kell bele. (Igaz, lágynak is tartottam, és egy pici liszt is ment még emiatt hozzá a formázáskor).
A fő "elrontás" pedig az lett, hogy őrölt mandulát mértem ki (a vékonyra vágott helyett), és bele is gyúrtam a tésztába. Szerintem nagyon jót tett neki ez a kis plusz!

Formázási tapasztalat: minél nagyobb mélyedést nyomjunk bele (én marcipánformázó gömbös részét használtam hozzá), mivel a sütéskor úgyis visszamegy valamennyire a tészta.
Sütési tapasztalat: forró sütőben sütöttem; 190' C-on kb. 20 percig.

Díszítéshez csokit olvasztottam, zacsiba tettem, pici lukat vágtam rá, és összefirkáltam vele a lekvárral megtöltött sütiket.
Kb. 80 db lett a kb. 3 cm (sütés előtti) nagyságú golyócskákból - a fenti adag kétszereséből.

10 megjegyzés:

  1. Hmm ez valami isteni :) Nem is baj hogy "elrontottad" szerintem csak jobbat tettél vele nyammmm

    VálaszTörlés
  2. Nem hiszem, hogy elrontásnak minősül ha kreáltál egy új receptet, legyen mondjuk "M@rti-csók"! ;-)))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek:))
    Ilyenkor döbbenek rá hogy milyen sokan felhasználták a Váncza-recepteket, egy iciri-piciri változtatásokkal már az aktuális szerző receptjeként jelenik meg.
    Pedig , saját véleményem, megérdemelné az utalást hogy honnan is való az eredeti recept.
    Visszatérve a sütire , nekem nagyon tetszik,nagyon mutatósan készítetted el:))

    VálaszTörlés
  4. Köszi szépen Mindenkinek!

    Szerintem is jót tett az "elrontás", bár az eredetit is elkészítettem már régen-régen, de nem emlékszem rá, hogy mennyiben volt más (és arra sem, hogy elrontottam-e).

    "Anya-csóknak" gondoltam ;-)

    Mónika: a fent említett Horváth Ilona szakácskönyv nem mai darab (bár nem tudom mikor adták ki utoljára, lehet, hogy van újabb kiadás is belőle), talán a 1980. környékéről való (most meg kéne néznem). Akkoriban még nem volt divat megjelölni a receptek forrását. Van egy "Süteményeskönyv" című szakácskönyvem is, talán abban is szerepel, többszáz recepttel együtt, sokszor ugyanaz más néven, és ott sincs forrásmegjelölés. Aztán az is előfordul, hogy egy-egy receptet már sokan kitalálták ugyanazzal az arányokkal, tehát ezt már nagyon nehéz lenne kinyomozni. Egyébként biztosan a legrégebben írásba foglalt az eredeti, főleg, ha ugyanúgy hívják.
    Megyek, megnézem Nálad is, biztos megsütötted már - ahogy ismerlek! ;-)
    (Tényleg?! Van még a világon olyan süti, amit Te nem készítettél el?!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztelek (most is), és látom, hogy épp ennél a receptednél fedeztem fel Nálad a Váncza-projektedet. Tényleg más arányokkal van, legközelebb kipróbálom a Tiédet is!

      Úgy látszik, úgy születnek új receptek, hogy az eredetit valaki mindig "elrontja"! (Csak akkor tényleg nem kéne ugyanúgy nevezni)

      Törlés
    2. Csak egy gondolat volt, amit megosztottam és teljesen egyetértek veled.
      Igen igen sok sok sütemény van még amit nem ismerek vagy még nem sütöttem meg.
      Nem erre törekszem csak úgy sütögetek:))

      Törlés
  5. Ez nem elrontás! A mandulás csók isteni! :D Én azóta szeretem, mióta nekiálltam úgy magunknak nasit sütni, hogy nem volt itthon elég liszt. A dióról tudtam, hogy jó liszt helyett, de csak mandulám volt, hát az került bele. Te! Hát az valami isteni volt! :)) A csókjaid frenetikusak, nem hiszem, hogy maradt volna! :)

    VálaszTörlés
  6. Nem vagy egyedül, szinte minden receptet át kell írjak a bejegyzéseknél,mert vagy hozzá teszek valamit vagy kifelejtek.(Főleg , ha szemüveg nélkül dolgozom, még az adagok is változnak!)Na, de a végeredmény sokszor jó!!

    VálaszTörlés
  7. "Örülök", hogy Ti is rontotok néha-néha, persze az a jó, hogy gyakorlottként mindig sikerül belőle finomat kihoznotok!

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...