2013. április 1.

Kecskeméti barackos kölestorta - házi változat


Országtorta 2012.



Kecskeméti barackos kölestorta ("házi")

Hónapok óta készülök a 2012. év országtortájának elkészítésére. Megvettem hozzá mindent (szerencsére sokáig elállnak a főbb alapanyagok), kértem kölcsön Zila tortaformát is, aztán visszavittem pár nappal (héttel?) később, mert nem volt időm elkészíteni.
Most jött el az idő! Nálam egyébként is úgy megy a sütemények sütése, hogy kitalálom, és ha van itthon hozzá minden, akkor a kitalálástól számított 1 órán belül neki is állok. De sokszor rögtön, ahogy kiötlöm.
Ha tudtam volna, hogy ez ennyire egyszerű, már elkészült volna előbb! Ne riasszon el senkit a kissé  hosszadalmas leírás!

A recept ITT található, le is másolom eredeti változatban:


"Anyaghányad 1 db 12 szeletes tortához
Köles alapfőzet
  • 290 g hántolt köles
  • 1100 ml tej
  • 260 g cukor
  • 1 db vaníliarúd kikapart belseje
  • 5 g só
  • 60 g vaj
  • 1 db citrom lereszelt héja
A hántolt kölest alaposan mossuk át forró vízzel, majd folyamatos keverés mellett, főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. Ezáltal mintegy 1400 gramm köles alap készül. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre, és hűtsük le a töltéshez. Így visszamarad kb. 960 g forró köles alap, ezt használjuk a piskóta sütéséhez. Tehát ugyanabból a köles alapfőzetből készül a piskóta (960 g), és a krém (500 g).
Sütés
  • 960 g lefőzött köles alap
  • 3 egész tojás
  • 30 g mandulaliszt
  • 70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely
  • 60 g áttört túró
A tortaforma 4 cm-es sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral. Érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni, mert a hagyományos sütőpapírra ráragad: duplán csomagolunk. A maradék lefőtt, forró köles alaphoz (960 g) adjuk hozzá a túrót, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, végül az egész tojásokat. Ekkor figyeljünk, hogy a köles alap ne legyen forróbb 80 °C-nál, különben megfő benne a tojás. Majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 °C-os előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.
Töltés
  • 500 g langyosra hűlt, köles alap
  • 100 g darabolt sárgabarackkonzerv
  • 50 g sárgabaracköntet
  • 150 g felvert tejszínhab
  • 100 g lefőzött zselatin, vagy 5 lapzselatin
A Zila szilikon tortaformába helyezzük bele a fém tortakarikát, és fújjuk ki formaleválasztóval, vagy kenjük ki vékonyan olvasztott vajjal, és helyezzük egy fémtálcára. A félretett és langyosra lehűtött 500 g köles alaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarackkonzervet, az 50 g sárgabaracköntet, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krém állaga akkor optimális, ha kissé lágy, majdnem folyós, így könnyen felveszi a szilikonforma mintáját. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük. Helyezzük a tetejére a kihűlt köles piskótát. A tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe, majd ha megdermedt, válasszuk le róla a szilikonformát.
Sárgabarack öntet 1 db 12 szeletes tortához
  • 230 g sárgabarack
  • 70 g cukor
  • 4,5 g pektin (ennek hiányában használjunk befőző cukrot)
Az öntet lefőzése: Szezonálisan használhatunk friss illetve fagyasztott sárgabarackot. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. Tortába töltés előtt hűtsük vissza. A Zila Kávéházban mi saját baracklekvárt készítünk, önteteinket ez alapján készítjük. (Alternatívaként használható az M-gel sárgabaracköntete, mely szintén valódi kecskeméti barackból készül.)
Kikészítés A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracköntetet. Díszítsük csokoládélapból kivágott háromszögekkel és felezett sárgabarack konzervvel."

Zila tortaforma híján hagyományos, 26 cm átmérőjű formában készítettem ezt a tortát, alulra került a "tészta", erre a "krém", és mivel nem voltak kis mélyedések a baracköntet számára, az torta tetejére került, de csak közvetlen fogyasztáskor.

Aki véletlenül nem tudná, az Országtorták az alábbiak voltak előző években:

2007.: Madártej-torta
2008.: Szatmári szilvatorta
2009.: Pándi meggytorta
2010.: Szilvagombóc torta
2011.: Kecskeméti barackos kölestorta
2012.: Szabolcsi almás máktorta

8 megjegyzés:

  1. De jól néz ki! Én egyszer kóstoltam egy cukiban, de nem igazán jött be. De a Tied annyira, de annyira jól néz ki.... És van is itthon kölesem! ;-)

    VálaszTörlés
  2. Megoszlanak róla a vélemények. Vagy szeretik, vagy nem. Köztes állapot nincs.

    Jellegét tekintve leginkább ebéd utáni desszertnek vagy második fogásnak is el tudnám képzelni, mivel hasonló, mint a rizskoch (így írják? "rizskók"). Egy picit tömör, és egy picit a rizsnél keserűbbnek éreztem.

    Egy próbát megér! Ne sajnáld belőle az ízesítő anyagokat: vanília, citromhéj (esetleg aroma a vegyszeres citromhéj helyett) és egy picivel több lekvár (a krémnél).

    Egyébként miért tartasz otthon kölest?! :-) Én még ezen kívül soha nem csináltam belőle semmit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. bOCSI IGAZ NEM TŐLEM KÉRDEZTED...akölesből nagyon finom dolgokat lehet csinálni szoktam köleskochkot,kölesrizottót is mindenféle zöldséggel..gomba cukkini vagy simán köretnek rizs helyett.Jobb ch mint a rizs lassabb a felszivódása.Próbáld ki. :)

      Törlés
    2. Koszi a valaszt! :-) kar, hogy nam probaltam ki maskepp, mert idokozben lejart a szavatossaga :-(

      Törlés
  3. Nagyon mutatós!Jó, hogy nem voltam ott, mert a barackot mind leettem volna a tetejéről! :)

    VálaszTörlés
  4. Ínycsiklandó torta! NAgyon ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
  5. Én a "nem merek nekiállni" kategória vagyok. Azt hiszem egyszer muszáj lesz megkóstolnom egy cukiban, vagy ismerősnél (ez célzás volt!), hogy kedvet kapjak hozzá. Nálunk a köles kiválogatni való "rossz" dolog volt, a rizsfőzés kezdődött mindig így, lehet ez okoz bennem ellenérzést. De határozottan jól néz ki! :)

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...