2013. július 2.

Ribizlis, habos sütemény

Ribizlis habos sütemény

Kint voltunk a Kertben. Szedtünk egy kis ribizlit, és mivel "csak úgy" nem igazán tudjuk megenni, kerestem gyorsan egy receptet a neten, a Ráma sütigyár oldalán. 
Eszközökkel nem vagyunk túlságosan felszerelve a "nyaralóban", ezért egy kézi habverővel estem neki a munkának.

Hozzávalók a tésztához:

3 db tojás
15 cukor
1 cs. vaníliás cukor
25 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
5 dkg Rama (én vajjal csináltam)
5 evőkanál tej

... a habhoz:
 
egy csipet só
80 dkg ribizli
20 dkg cukor

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat 3 evőkanál forró vízzel habosra keverjük, majd apránként hozzákeverjük a 15 dkg cukrot és a vaníliás cukrot. A Ramát felolvasztjuk és langyosan a sütőporos liszttel és a tejjel a tojásmasszához keverjük.

Bekevertem a fenti adagot, de mivel az egyetlen fellelhető tepsinek még a felébe sem lett elég, gyorsan összedobtam még egyszer ugyanannyit, és betettem a szabályozhatatlan hőfokú gázsütőbe sütni.

A tésztát Ramával kikent, lisztezett közepes tepsibe simítjuk, 200 fokon 15 percig sütjük.

Közben a tojásfehérjékből a csipet sóval, apránként a 20 dkg cukrot hozzáadva kemény habot verünk, majd beleforgatjuk a leszemezett ribizlit. 

Összesen, a dupla adagba tettem kb. 70 dkg-ot, és bőven elég volt! Kicsit meg is törtem a szemeket, hogy márványos legyen a hab.
 
A süteményre kenjük és 150 fokon tovább sütjük 15-20 percig. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük. 

Nem kell ennyire sötétre pirítani a tetejét, de mint említettem, szabályozhatatlan a sütő, és mire rájöttem, hogy ki is kitámaszthatom fakanállal a sütőajtót, addigra már megbarnult a teteje.

NAGYON FINOM!!!!

6 megjegyzés:

  1. Nekem pont jónak tűnik a hab barnasága, ki mondaná meg, hogy nem ilyenre akartad? ;-) Guszta nagyon, főleg a hátterét tudva: kézi habverős, nyaralós sütemény...hmmmmm...:-P

    VálaszTörlés
  2. Nahááát gyerekkorom sütijeeee! Kérek szééépen!!! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta és imádom a ribizlit így habosan méginkább:)

    VálaszTörlés
  4. Kedvencem, picit más arányokkal sütöm évtizedek óta. Azért kicsit megszenvedtél vele, de az íze biztosan kárpótolt!!! :)

    VálaszTörlés
  5. Koszi Lanyok, tenyleg nagyon fincsi es gyors suti, erdemes nekiallni!

    VálaszTörlés
  6. Istenem te Márti, még a nyaralóban is sütögetsz? Hiába na a család az szent nekünk igaz? Egyébként nagyon kívánatosra sikeredett a sütid. Brávó!!

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...