2013. augusztus 22.

Ragacsos mézes (karamellás, grillázsos), valamint Országtorta-kóstoló


Rögtön a képpel kezdeném - csak hogy magamat is kínozzam (mivel már elfogyott).

Egyszer volt...hol nem volt...volt egyszer egy Tortátlan Tortás Találkozó, ahol ezt kóstoltuk. Azóta már szinte mindenki elkészítette, így én sem maradhattam ki!

A recept a "Mi Liánktól" származik. Ő egy Szlovákiában élő magyar asszonyka, aki gyönyörű tortákat készít, nem mellesleg a legeslegfinomabb receptekkel - és ami még fontos - humorral megfűszerezve. 

Épp ezért "vágatlanul" másolom ide a receptjét:

"Találkozós ragacsos mézes :)
Tésztához:
2 ek méz
2 db tojás
20 dkg cukor
5 dkg vaj vagy Rama
2 mk szódabikarbóna
45 dkg liszt

A tészta hozzávalóit a liszt kivételével gőz fölött 5 percig kevergetjük és utána a lisztet hozzákeverjük és összegyúrjuk. (Elég ragadós lesz!) 3 részre osztjuk, nyújtjuk, 2 lapot világosbarnára sütünk,  harmadik lapra a következő masszát készítjük:

30 dkg vagdalt diót, 8 dkg porcukrot, 12 dkg rámát (vaj) és 3 e.kanál mézet serpenyőben aranyszínűre sütünk, de állandóan keverjük, mert különben annyi neki! Még forrón rákenjük a 3. lapra és ezzel együtt sütjük.

Krémhez: kb. 40 dkg sűrített tejet befőttes üvegben jól lezárva 3 órán keresztül főzünk (ellepje a víz), majd mikor már kihűlt, akkor lehet használni. Előre elkészíthető esetleg több adag is, mert a lezárt üvegben tartósítva van, hűtőben sokáig eláll.

4-5 dcl tejszínt (én növényit, bocsi V. Szilvi ;) majdnem készre verünk, majd hozzáadjuk a karamellt és elmixeljük benne - nem baj, ha pici karmell darabok nem keverednek, annál finomabb, de ha túlverjük gumis állagú lesz.
Lekvár nélkül!!! kenjük meg a 2 üres lapot,majd megfejeljük a diós-karamelles ....
... sajnálom, hogy nem érzitek ezt a bűzt, mostanra faszásul leégettem a káposztát.
Ha puha sütit szeretnénk (és miért is ne?), akkor a mézest ne süssük sokáig, na és ez is másnapra lesz tökéletes.  Ennyi!! :-) "
Szóval ennyi a recept. Én még annyit tennék hozzá, hogy kapható Szlovákiában a sűrített tej karamellás változata is, én ezt használtam, mert úgy gondoltam, nem vagyok hajlandó 3 órát a 40 fokos kinti hőmérséklet miatt idebent főzéssel tölteni. Azt csak bele kell keverni a tejszínhabba, és már kész is!

Nyammmmiiiiiiii, nagyon-nagyon finoooom!!!!
(Még olyan is megdicsérte, aki általában húst eszik hússal, és desszertnek is csak húst választ!)


Ez pedig egy kis kitérő:

A napokban elutaztam itthonról, és megkóstoltam az idei év Országtortáját, még a premier előtt, augusztus 19-én. Itt írtam az előző évek tortáiról. Háááát, mit mondjak.... nem ez a Milotai mézes grillázstorta lesz a kedvencem. Viszont a Ribizlihabos almás réteges, vagyis Magyarország cukormentes tortájának változata nem volt rossz.

Bocsi a rossz minőségű képekért, de este volt, és nekiálltunk bekanalazni (bevillázni), mire eszembe jutott, hogy megörökítsem.

Országtorta 2013. - kóstolás!

14 megjegyzés:

  1. M@rtiiiiii! Ne kíííínozzzz! Lia féle ragacsos mézest én is elkészítettem hmmmmmmmm mennyei :)

    VálaszTörlés
  2. Úristen!!!!!! Lia remélem hoz ilyet a 2. találkozóra is! :) Már most imádom! :)

    VálaszTörlés
  3. Ne is álmodjatok,habtortát ígértem! :)
    M@rti,nem értem miért a cenzúra,ezt a sütit egyszerűen nem lehet káposztával egyszerre készíteni!? ;)
    Kösziii,szeretés!!!!

    VálaszTörlés
  4. Ezt a ragacsost majd egyszer megsütöm - most nincs sűrített tejem, meg pucolt dióm.
    A Milotai mézes kinézetre nagyon tetszik, lehet, hogy az is kap egy esélyt. De a diabetikus ribizlihabost feltétlenül el kell készítsem, körbevagyunk cukorbeteg rokonokkal.

    VálaszTörlés
  5. tartok tőle, hogy meglesz a hétvégi programom ;) ezekkel a képekkel meghoztad a kedvem a ragacsoshoz ;)

    VálaszTörlés
  6. Lia! De lehet!!! (a fenti példa is mutatja, hogy sikeres lesz az is!) :-D

    Sőt, a habtortádat is meg fogjuk enni! Mind egy szálig!

    .... van még egy karamellás sűrített tejem....

    VálaszTörlés
  7. ez azt jelenti,hogy te hozod? :D

    VálaszTörlés
  8. Guszta nagyon (sokkal gusztább, mint az országtorta :P)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma újra kóstoltam mimdkettőt, és jobban ízlett! :-)
      De ezzel a karamellással nem vetekszk!

      Törlés
  9. Olyan csábító ez a süti!!
    Megspórolnám én is a karamell készítést!
    Be tudnád tenni a képét a karamellás sűrített tejnek, szoktunk járni Kassára.
    Nagyon örülnék neki!!!!
    Marika

    VálaszTörlés
  10. Kedves Marika!

    Most csak a Salko-nak a linkjét találtam meg, de ha rákeresel a google-ban a nevere, tobb kepet is talalst.

    https://www.google.hu/search?hl=hu&biw=1024&bih=644&site=imghp&tbm=isch&sa=1&ei=-7oXUvyQAYvn4QTXsYDwAw&q=salko&oq=salko&gs_l=img.3..0l3j0i24l2j0i10i24j0i24l2j0i10i24l2.1327.1327.0.1863.1.1.0.0.0.0.201.201.2-1.1.0....0...1c.1.25.img..0.1.200.9PfpCAOEpjg#biv=i%7C0%3Bd%7CRP5or-h2PDP5FM%3A

    En egy masik markabol probaltam, de egyformák ízre.

    VálaszTörlés
  11. és nekem ebből nem hagytál?? megkóstoltam volna... most kénytelen leszek elkészíteni. :( :)) kis kötekedés:
    helyesen: Milotai mézes diótorta.

    VálaszTörlés
  12. Lesz még maskor is! :-) tényleg ez a neve? Akkor ezt elírták! (Már nem tudom hol olvastam így) :-)

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...