2014. május 14.

Sajtos habroló


Végy egy (vagy több) adag bolti levelestésztát, vágd csíkokra, tekerd fel zsiradékkal megkent sütőcsövekre (hmm... van biztos hivatalos neve is), kend meg tojássárgájával, süsd meg, és készíts hozzá tölteléket, ami lehet édes is (klasszikus: tejszínhab), de itt és most sós került bele.

Sajtos habroló
Készítettem besamell-mártást; vajat megolvasztottam, lisztet adtam hozzá, pár percig "fehérítettem", majd forró tejjel felengedtem, és pár percig főztem, hogy a liszt "nyers" íze eltűnjön. Az arányai  kb. a következők: 1 evőkanál liszthez 1 dkg vaj és 1 dl tej kell, de most több liszttel készült, hogy ne folyjon ki a tésztából. Ehhez a mennyiséghez kb. 3 : 3 kellett.

Ez a mártás az alapja sokféle ételnek; tovább dúsíthatjuk - mint jelen esetben tettem - tojássárgájával és reszelt sajtokkal, ekkor Gratin-mártást kapunk. A sót se felejtsük ki belőle.

(Másik recept szerint: 3 tojássárgáját 3 evőkanál liszttel és 3 dl tejjel felfőzzük, kihűtjük, a végén pedig egy kis vajjal kihabosítjuk. Ízesítésként sót és reszelt parmezánt tegyünk hozzá.)

Mindezt habzsákba szedtem, belenyomtam a megsütött rolókba. A végeit reszelt sajtba mártottam.
Apu szülinapjára készült még decemberben, TORTA helyett!




4 megjegyzés:

  1. Imádnivaló :) Nagyon szeretjük :)

    VálaszTörlés
  2. Ha más megkínál vele nagyon szeretem, de én még nem készítettem.
    Talán lustaságból, vagy mert nincs olyan formám amire fel kell tekerni....
    Ügyes vagy M@rtika! :)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem sokkal jobb így, mint édesen! Nem maradt véletlenül pár darab? :)

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...