Szeretem a muffint, mert
1. gyorsan elkészíthető
2. finom
3. látványos...
Én a következő alapreceptet használom elsősorban, és ezt változtatgatom ízlés-kívánalom szerint:
Hozzávalók 12 darab édes muffinhoz:
25 dkg liszt
2 1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 egész tojás
12 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
0,8 dl növényi olaj
2,5 dl joghurt
Ehhez lehet/kell még adni 20-25 dkg gyümölcsöt, 10 dkg aprított dió-mogyorófélét, csokidarabkákat...
Alapanyag variációk, csere-bere:
LISZT:
A búzaliszt rendelkezik a legjobb sütési tulajdonságokkal, mivel a benne lévő sikér megköti a folyadékot a tésztában, de lecserélhetjük teljes kiőrlésű lisztre is (ekkor még kell bele egy kis folyadék, mert többet felvesz), vagy kukoricalisztre akár, bár ezt inkább a sósaknál használtam eddig.
TEJTERMÉK:
Ha nem volt itthon joghurtom, tejföllel is helyettesítettem már, és nem éreztem különbséget. Gyümölcsjoghurttal is finom. Egy időben kisfiamnál felmerült a tejfehérje-allergia, ezért akkoriban szójatejjel készítettem (bevallom, nekem az nem ízlik annyira, mint a tehénből készült tejtermék - szokás kérdése).
Ha nem volt itthon joghurtom, tejföllel is helyettesítettem már, és nem éreztem különbséget. Gyümölcsjoghurttal is finom. Egy időben kisfiamnál felmerült a tejfehérje-allergia, ezért akkoriban szójatejjel készítettem (bevallom, nekem az nem ízlik annyira, mint a tehénből készült tejtermék - szokás kérdése).
CUKOR:
Az eredetit barnacukorral készítik, de ha nincs más, jó a fehércukor is.
ZSIRADÉK:
80 ml olaj helyettesíthető kb. 12 dkg vajjal v. margarinnal, de olajjal jön ki a legjobb zamat belőlük.
GYÜMÖLCS:
Friss gyümölcs helyett aszalt (áztassuk be) v. konzerv is megteszi, csak jól csöpögtessük le a levét. A fagyasztottat nem kell kiolvasztani.
FŰSZER:
Citrom- narancshéj, aromák, karácsony tájékán fahéj, szegfűszeg...
ELKÉSZÍTÉS:
Egyszerű! Külön-külön összekeverem a száraz, valamint a nedves hozzávalókat, majd gyorsan egybekeverem a kettő elegyét. Ne keverjük sokat, mert nyúlós lesz, a muffin pedig tömör.
SÜTÉS:
Kapszliba tesszük, vagy kizsírozott-lisztezett formába, majd közepes hőmérsékleten (180 'C, vagy 165 'C légkeverésesnél) sütjük.
Kicsit hűljön, úgy könnyen kiszedhető a formából egy óvatos tekeréssel.
DÍSZÍTÉS:
Én az ízhez szoktam a díszítést készíteni. Ezt nem tudom elmagyarázni, de pl. gyümölcsöset nem díszítek kávészemekkel :-)
Ugyanolyan módszerekkel lehet szépíteni, mint a tortákat; csokival, cukorgyönggyel, cukormázzal, fondant-nal, lekvárral, marcipánnal...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése