Kisfiammal készítettük a lekváros linzereket Húsvét előtt, és mivel úgyis benne voltunk nyakig (szó szerint - lisztes volt minden), gyorsan összegyúrtam ennek a kardamomos keksznek a tésztáját is. Muszáj volt kipróbálnunk a nyuszis-tyúkos-bárányos-kacsás szaggatókat. Kizárólag a gyerek kedvéért! :-)
Hozzávalók:
A tojást a cukorral habosra kevertem, beleöntöttem a micróban megolvasztott vajat, majd a fűszerekkel, sóval összekevert lisztet belegyúrtam. Fél cm vastagra kinyújtottam, majd szaggattuk. Egy kicsit mállik szét az anyag, de liszttel lehet rajta javítani. 180 'C - 12 perc.
Nagyon finom, porhanyós keksz lesz belőle. A kardomomtól pedig nem kell félni, mert elsőre túl aromásnak tűnik, de sütés közben veszít erejéből.
Porcukorral felvert tojásfehérjéből készítettem írókát, ugyanúgy, ahogy karácsonykor a mézeskalácsok díszítésénél, és azzal rajzoltuk meg (egy részét céklaporral színeztem meg.) Ennek állagát nehéz eltalálni (nekem), most is folyós lett, de már nem volt kedvem kiszedni a zacskóból. Így egy kicsit szétfolyik a minta.
A keksz receptjét valahol a net-en találtam, de sajnos nem tudom kinél volt, mert egy papírfecnire írtam rá. Pedig jó lenne rábukkanni, mert úgy tudom, hogy sok finomság volt még azon az oldalon.
Egy hibája azért van ennek a receptnek: kevés lesz belőle, és egy részük már a díszítést sem éri meg. :-)
Kardamomos kekszek Húsvétra |
- 12 dkg olvasztott vaj
- 12 dkg cukor
- 1 egész tojás
- 25 dkg liszt
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál őrölt kardamom
- csipet só
A tojást a cukorral habosra kevertem, beleöntöttem a micróban megolvasztott vajat, majd a fűszerekkel, sóval összekevert lisztet belegyúrtam. Fél cm vastagra kinyújtottam, majd szaggattuk. Egy kicsit mállik szét az anyag, de liszttel lehet rajta javítani. 180 'C - 12 perc.
Nagyon finom, porhanyós keksz lesz belőle. A kardomomtól pedig nem kell félni, mert elsőre túl aromásnak tűnik, de sütés közben veszít erejéből.
Porcukorral felvert tojásfehérjéből készítettem írókát, ugyanúgy, ahogy karácsonykor a mézeskalácsok díszítésénél, és azzal rajzoltuk meg (egy részét céklaporral színeztem meg.) Ennek állagát nehéz eltalálni (nekem), most is folyós lett, de már nem volt kedvem kiszedni a zacskóból. Így egy kicsit szétfolyik a minta.
A keksz receptjét valahol a net-en találtam, de sajnos nem tudom kinél volt, mert egy papírfecnire írtam rá. Pedig jó lenne rábukkanni, mert úgy tudom, hogy sok finomság volt még azon az oldalon.
Egy hibája azért van ennek a receptnek: kevés lesz belőle, és egy részük már a díszítést sem éri meg. :-)
A kardamom egész biztos sokat adott az húsvéti ízvilághoz ;-)
VálaszTörlésIgen, annak ellenére, hogy karácsonykor is simán el tudom képzelni, sőt!
VálaszTörlés