Quiche (lepény)
A quiche (ejtsd: kis) egy omlós tészta alapú lepényt jelent, melyet bármivel megpakolhatunk, (húsfélék, sonka, szalonna, sajtok, zöldségek) a lényeg, hogy tojásos-tejszínes mártással fogjuk össze.
Hidegen és melegen is fogyasztható, laktató, pénztárca-barát.
Quiche alaprecept a következő:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj v. margarin
- 3-4 evőkanál hidegvíz
- 1 tojás
- só
A darabokra vágott hideg vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, tojást, a végén pedig a vizet. Gyorsan gyúrjuk ruganyos állagúra, pihentessük addig a hűtőben, amíg előkészítjük a töltelékét.
Pihentetés után nyújtsuk ki, lazán tekerjük a sodrófára, majd annak segítségével tegyük bele egy zsírozott-lisztezett cakkos szélű formába, és nyomkodjuk bele (nekem gyümölcstorta-formám van, mérete a következő: belső része 24 cm, külső cakkos széle 30 cm) úgy, hogy magas pereme legyen.
Leszedhetjük a továbbnyúló részeket, de én nem szoktam - bár úgy szebb lenne.
Mivel elég vékony a forma azon része, ahová a tésztát kell finoman belegyömöszölni, ezért célszerszámot használok a megvalósításhoz, nehogy kilukasszam az anyagot. :-)
180 'C-os sütőben süssük elő kb. 10-15 percig. Én ezt már az első alkalommal elfelejtettem, és úgy is jó lett, hogy rögtön megpakoltam, és együtt sütöttem meg a rakománnyal együtt. Tehát én így fogok tenni legközelebb is, mivel ami beválik, azon nem szabad változtatni (de mivel ez csak elmélet - még soha nem csináltam 2x ugyanúgy semmit a gyakorlatban).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése