2011. április 27.

Tojáslikőrös fészektorta

Ez egy Nők Lapja Konyhás recept saját ízlés-adagolás szerint átvariálva.
Tojáslikőrös fészektorta

Hozzávalók a tésztához  (2 db 26 cm átmérőjű piskótalaphoz)
  • 4 tojás
  • 9 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 1,5 evőkanál kakaópor
Hagyományos módon piskótát készítünk, majd sütőpapíron körberajzoljuk a kerek tortaformát, és erre kenjük 2 részletben a tésztát. Megsütjük, sütőpapírt lehúzzuk róla.

A krémhez:
  • 4 tojássárgája
  • 8 dkg porcukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 2,5 dl hideg tejszín
  • 1 teáskanál zselatin
  • fél dl víz
  • vaníliakivonat (házi; 70%-os alkoholba áztatott vaníliarúd kivonata)
  • 2 dl házi készítésű tojáslikőr

A krémhez a tojássárgáját kihabosítjuk a porcukorral (én annyit változtattam rajta, hogy "megfőztem" a tojásokat, mert nem szerettem volna nyersen felhasználni-megenni-tárolni a krémet, vagyis tűzön, alacsony fokozaton kevertem sűrűre, és a biztonság kedvéért, valamint hogy több legyen, még tettem bele 2 evőkanál keményítőt és 1 dl tejet.)
Amikor kihűlt, hozzákevertem a mascarponét és a habbá (én laza habbá, mert nekem mindig kicsapódik belőle valami részecske) vert tejszínt.
Következik a vízbe áztatott, majd micróban felmelegített zselatin (hőkiegyenlítéssel adom a krémhez, vagyis egy kevés krémet teszek a zselatinhoz, majd az egészet vissza a többi krémbe).
Tojáslikőr és vaníliakivonat pedig a végén.

A piskótalapot beleteszem a tortaformába, ráöntöm a fele krémet, másik piskóta, többi krém. Hűtő.

A díszítéshez:
  • 20 dkg csokoládéforgács
  • apró tojások csokiból, cukorból, marcipánból 
 
Csokiforgács elkészítése:

Micróban felolvasztom a csokit (ne égjen meg!), majd vékonyan rákenem egy hideg felületre (pl. tepsi hátulja), majd éles késsel forgácsokat tolok le róla.







Készen vásárolt csokidrazsés tojásokat (ét-, tej-, fehércsokis) tettem rá a fészek közepébe.

A szélét is körberaktam a maradék forgáccsal, hogy a fészket kerítés védje az illetéktelen behatolóktól. Hááát, nem védte, nagyon gyorsan elfogyott!

Megdézsmálva:

Nagggyon-nagggyon finom! A főzött tojásos krémnél nincs szerintem finomabb mind ízét, mind állagát tekintve.

5 megjegyzés:

  1. Barna, fehér és krém, nagyon jók a színek :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Pedig bevásároltam színes tojásokból is (a NLK címlapján is úgy szerepel eredetileg ez a torta), mégis tudtam, hogy ez lesz a nyerő. Nem szeretem, ha valami nagyon sok színből áll.

    VálaszTörlés
  3. Hopp, mit találtam! Imádom a tojáslikőrt! Nekem is van egy recim tojáslikőr tortára, de ezt ki fogom próbálni, le is mentem, köszi! :)

    VálaszTörlés
  4. Beautiful post. Check out my site for insurance advice!

    http://archive.org/details/CashAdvanceLoansInstantApprovalForEveryone or missouri payday loans news

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...