2011. május 6.

Macaron

Elkapott! Megfertőzött! Elért engem is ez a macaron-őrület! Annyira jól néznek ki (másnál), hogy muszály volt nekiugranom, na meg a lefagyasztott tojásfehérjéket is hasznosítottam legalább (lehet, hogy ez volt a baj?!)
Macaron és Anyák napi virágom
A recept szintén Tücsökbogártól származik (annyi finomságot készít, hogy ki kell próbáljam őket - nem először!) Nála olyan egyszerűnek tűnik minden! 

Hozzávalók:
" 10-11 dkg tojásfehérje
10 dkg őrölt mandula
20 dkg porcukor
4,5 dkg kristálycukor

A tojásfehérjét 1 napig lefedve, szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Az őrölt mandulát és a porcukrot átszitáljuk, nehogy nagyobb darabok maradjanak benne. Összekeverjük őket. A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény fényes habbá verjük. Hozzákeverjük a porcukros mandulát úgy, hogy a masszánk szalag szerűen folyóssá váljon. Habzsákba töltjük, majd kis halmokat nyomunk belőle a szilikon lapokra (2 darabra lesz szükség ennél a mennyiségnél). 1 órán keresztül szobahőmérsékleten szikkasztjuk, ezalatt egy bőr szerű réteg keletkezik a halmokon. 150 fokos sütőben 12-14 perc alatt megsütjük. A sütés vége felé érdemes megnézni, megkocogtatni, hogy lötyög-e még. Ha igen, akkor süssük tovább, hiszen sütő és sütő között lehetnek különbségek. Végül a szilikonlapon kihűtjük. A kihűlt kagylókból 2-2 darabot összetapasztunk krémmel. "

1: hab+mandula. 2: sütőlapon. 3: kisülve


Leírása szerint elkészítettem, és most már én is tudom, hogy mi az a búgócsiga! :-)
Pedig pontos mérés, tojásfehérje állt, mandula és porcukor szitálva, halmok zacsiból kinyomva, szilikonlap szintén oké, száradás, lötyögtetés szintén megvolt (nem hallottam semmit) MÉGSEM OLYAN! NINCS TALPA! Kisebb repedések lettek rajta, na de az nem nevezhető mégsem talpnak, mert nem az alján van :-)
Egy módosítást azért eszközöltem: mint a középső kis képen is látható, pár darabnak a tetejét lesimítottam vízbe mártott kiskanál domború felével, hogy ne legyen csúcsos. Aztán el is felejtettem őket, úgyhogy nem tudom, hogy milyenek lettek a továbbiakban, mert elfelejtettem nyomonkövetni a folyamatot.

Amit még elfelejtettem (ilyen vagyok, na!  Még nincs olyan bejegyzésem, amiben ne írtam volna, hogy mit felejtettem ki), az a lila ételfesték volt! Pedig még a pultra is készítettem. A tésztát akartam vele színezni, de mivel ez elmaradt, a krémet kellett vidámabbá varázsolnom. Ehhez fehér-és rózsaszín csokit (utóbbi Bécsi bevonó néven fut) olvasztottam össze tejszínnel (kb. 10 dkg/1 dl arányban), vagyis ganache-t készítettem, majd egy kis zselatint is tettem bele, mert hígnak találtam a krémet, és ezzel töltöttem a "búgócsigákat". Eredetileg lila tészta-barna krém párosítás lett volna :-(
Így is tetszik azért a színe!
Meg az íze!

Nagylányom még az érettségije előtti ballagására kapott étkészletét is kölcsönadta a fotó kedvéért, aztán gyorsan elmosta és elrakta :-) Pedig nem "hasznosat" kért, de úgy látom, ez engem igazolt - mégis örül neki! Erről legalább emlékezni fog rám, de egy ruhát v. divatos dolgot jövőre már el is felejt.


Tanulság, avagy nézzük a jobbik oldalát: eddig nem sikerült felvert habot sütnöm, mint pl. Kardinálisnál kell, de ez most habcsóknak tökéletes lett. Macaronnak?


6 megjegyzés:

  1. Biztosan nagyon finomak lettek - még így talpatlanul is! Meseszép ez az étkészlet! Egy ilyet valóban nagy becsben érdemes tartani! A háttér? A fehérrel szép, a feketével meg ...azzal is szép! Nekem mindkettő nagyon bejön!

    VálaszTörlés
  2. Igen a búgócsiga... :))) Nekem az első sütésnél alja sem volt, üreges volt, Nálad ez a lépcsőfok kimaradt, úgyhogy ügyesebb voltál! Ha szabad tanácsot adnom, akkor megtenném, hiszen ezen a fázison már túl vagyok. :D Legközelebb ne féltsd a habot és keverd tovább, még folyósabbá, akkor nem lesz búgócsiga és talpa is lesz.
    Amúgy pedig nagyon jól néz ki! És finooooom!

    VálaszTörlés
  3. Köszi Lányok!
    Minden tanácsot szívesen veszek, mert nem csak saját tapasztalatból tanul az ember, hanem másén is :-)Főleg, ha ilyen profi az illető!
    Biztosan kipróbálom még többször is! Finom, mutatós, és nem is bonyolult elkészíteni (az egy más dolog,hogy milyen lesz...).

    VálaszTörlés
  4. Kis édeskék! Jól sikerültek igazán!

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűek a fotók és úgy tűnik a macaron is jól sikerült - még Mautner Zsófi is azt írja, hogy nem kis teljesítmény ezt jól csinálni - szóval, gratula. De kérlek, hogy a muszájt az első sorban javítsd ki pontos j-re.....
    Kriszta

    VálaszTörlés
  6. Kriszta! Tényleg!!! Ezzel a szóval bajban vagyok; általában "j"-vel írom, de ha észreveszem, hogy mégsem, kijavítom! :-) Köszi, most nem tűnt fel.

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...