2011. július 26.

Rebarbarás-gyömbéres felfordított süti, valamint almás felfordított süti

Finomabb, mint gondoltam! Rachel Allen-nél láttam a Paprika TV-ben ezt az érdekes ízvilágú, gyorsan elkészíthető, "ronda, de finom" kategóriába sorolható sütit (ott tortának nevezik, de maradjunk a sütinél).

"Felfordított torta"
Egy hőálló serpenyőben vagy tálban - amiben a torta fog sülni - 50 g vajat megolvasztok, és kissé megpirítok rajta 125 g barnacukrot (kb. 5 perc). Erre rászórok kb. 350 g 1-2 cm-es darabkára vágott rebarbarát, és rögtön le is zárom alatta a tüzet.

2 dl írót (én joghurtot) 2 tojással összehabarok, beleteszek 75 ml olajat, 125 g barnacukrot, 1 teáskanál reszelt gyömbért, és ezt a keveréket hozzáadom 200 g liszthez, amibe előzőleg 1 tk. sütőport, 1/4 tk. szódabikarbónát és 1/2 tk. sót is tettem. Ezt a tésztát öntöm a rebarbarára. Kb. 30-40 percig sütöm 180 fokon, amíg a közepe meg nem szilárdul (ha megnyomom a kezemmel, rugalmasnak kell lennie).

1-2 perc hűtés után (de még forrón) borítsuk ki, mert utána állítólag már csak a tészta jön ki. Ha egy kis leve kifolyik, az normális!

Különleges ízvilág a gyömbér miatt, a vajkaramella a tetején ropogósra szilárdul, és keveredik a puha rebarbarával. Érdekes, nem megszokott összhatás.

Rebarbarás-gyömbéres felfordított sütemény


Annyira bejött ez az érdekes süti, hogy pár nappal később elkészítettem egy almás változatát is, csak a gyömbért kihagytam a tésztából, helyette a szeletelt almára szórtam őrölt fahéjat, szegfűszeget és kardamomot.
Gyakorlatilag ugyanolyan lett külsőleg, ízre pedig szintén "ott volt".


Almás-fahéjas felfordított sütemény

1 megjegyzés:

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...