Gyerekkorom sütijeit próbálom összegyűjteni először az agyam archívumában, majd a receptek között (Anyunál és/vagy saját gyűjteményemben), majd itt a blogon - sütés után. Van pár, amire már csak homályosan emlékszem, de vannak olyanok is, amiket évről-évre rendszeresen valamilyen alkalomból megsütöttünk. Ezzel kezdeném a bemutatót. Kedvenc Nagynéném, Katóka receptje ez a finomság. Nagy édességrajongó vagyok, de ez sós létére nagy kedvencem volt/van.
Töltött sajtos pogácsa |
(fenti képen vegyesen, a középső képen 3,5 cm-esek, az alsón pedig 3 cm-esek vannak, de nem látszik túl nagy méretbeli különbség)
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg margarin vagy vaj
- 2 evőkanál tejföl
- 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
- 1 kávéskanál só
- kb. 1/2 dl tej
- 1 mokkáskanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg reszelt sajt
- 1 tojás
A féldeci langyos tejet 1 mk. cukorral és a 2 dkg élesztővel felfuttatjuk.
2 ek. tejfölt, 1 kk. sót, 1 kk. pirospaprikát és az 5 dkg reszelt sajtot habosra dolgozzuk 1 tojás sárgájával (ezt nevezzük tejfölös adaléknak)
A 40 dkg lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, a felfuttatott élesztővel és a tejfölös adalékkal jól összedolgozzuk könnyű tésztává, majd langyos helyen 1 órát pihentetjük. Utána kinyújtjuk kb. félujjnyi vastagra, majd pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (én 3 és 3,5 cm átmérőjűvel is kipróbáltam, mert a prototípusra nem emlékeztem, hogy pontosan mekkora volt).
A megmaradt tojásfehérjét kemény habbá felverjük, és rákenjük a tésztára. Előmelegített sütőben halványsárgára sütjük (én 200 'C-on 15 percig sütöttem kb.)
Krém:
- 20 dkg vaj
- 2 bocisajt (v. tejszínes tömlős sajt)
- 5 dkg reszelt sajt
- 1 kk. só
A fenti krémmel összeragasztva párosítjuk őket, majd 15-20 dkg reszelt sajtban meghempergetjük.
Huh, csorog a nyálam. Sajtos bármikor, bármennyi!!
VálaszTörlésÜdvözöllek, mint 90. olvasóm! Egy kis bejegyzéssel köszöntelek! Egyébként jövök majd ide olvasgatni, mert nagyon szépséges dolgok vannak! Különösen a halacskás - kagylós torta tetszik nagyon!
VálaszTörlésKöszi!! Ez nagyon finom, és az én receptem elkallódott valahová. Mentem is! :)
VálaszTörlésNagyon finomnak hangzik. :)))
VálaszTörlésKedves Anazar, és Petra! Igen, nagyon-nagyon finomak, és ha sós, akkor már legyen sajtos is!
VálaszTörlésKedves Kreatív konyha (Mónikája): köszönöm, még soha nem emlékeztek meg rólam külön bejegyzésben :-)
Kedves Csilla! Nagy erőkkel keresem a többi régi receptet is, remélem találok még (és remélem lesz időm megsütni) ilyen "őskövületet" (jó értelemben)!
Már tudom is, hogy melyik lesz a következő...
Annyit elárulok, hogy édes lesz, meg kókuszos, meg zselécukros...
Bármi jöhet ami sajtos :)
VálaszTörlésSzívesen megkóstolnám a te pogácsáidat is, ezért el kell készítenem! :)
Kedves Okki! Várom tapasztalataidat (az enyémből már nincsenek) :-)
VálaszTörlés