2011. augusztus 31.

Töltött sajtos pogácsa

Gyerekkorom sütijeit próbálom összegyűjteni először az agyam archívumában, majd a receptek között (Anyunál és/vagy saját gyűjteményemben), majd itt a blogon - sütés után. Van pár, amire már csak homályosan emlékszem, de vannak olyanok is, amiket évről-évre rendszeresen valamilyen alkalomból megsütöttünk. Ezzel kezdeném a bemutatót. Kedvenc Nagynéném, Katóka receptje ez a finomság. Nagy édességrajongó vagyok, de ez sós létére nagy kedvencem volt/van.



Töltött sajtos pogácsa

(fenti képen  vegyesen, a középső képen 3,5 cm-esek, az alsón pedig  3 cm-esek vannak, de nem látszik túl nagy méretbeli különbség)

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin vagy vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • 1 kávéskanál só
  • kb. 1/2 dl tej
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás 

A féldeci langyos tejet 1 mk. cukorral és a 2 dkg élesztővel felfuttatjuk.

2 ek. tejfölt, 1 kk. sót, 1 kk. pirospaprikát és az 5 dkg reszelt sajtot habosra dolgozzuk 1 tojás sárgájával (ezt nevezzük tejfölös adaléknak)

A 40 dkg lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, a felfuttatott élesztővel és a tejfölös adalékkal jól összedolgozzuk könnyű tésztává, majd langyos helyen 1 órát pihentetjük. Utána kinyújtjuk kb. félujjnyi vastagra, majd pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (én 3 és 3,5 cm átmérőjűvel is kipróbáltam, mert a prototípusra nem emlékeztem, hogy pontosan mekkora volt).

A megmaradt tojásfehérjét kemény habbá felverjük, és rákenjük a tésztára. Előmelegített sütőben halványsárgára sütjük (én 200 'C-on 15 percig sütöttem kb.)

Krém:

  • 20 dkg vaj
  • 2 bocisajt (v. tejszínes tömlős sajt)
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 kk. só 

A fenti krémmel összeragasztva párosítjuk őket, majd 15-20 dkg reszelt sajtban meghempergetjük.

7 megjegyzés:

  1. Huh, csorog a nyálam. Sajtos bármikor, bármennyi!!

    VálaszTörlés
  2. Üdvözöllek, mint 90. olvasóm! Egy kis bejegyzéssel köszöntelek! Egyébként jövök majd ide olvasgatni, mert nagyon szépséges dolgok vannak! Különösen a halacskás - kagylós torta tetszik nagyon!

    VálaszTörlés
  3. Köszi!! Ez nagyon finom, és az én receptem elkallódott valahová. Mentem is! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finomnak hangzik. :)))

    VálaszTörlés
  5. Kedves Anazar, és Petra! Igen, nagyon-nagyon finomak, és ha sós, akkor már legyen sajtos is!

    Kedves Kreatív konyha (Mónikája): köszönöm, még soha nem emlékeztek meg rólam külön bejegyzésben :-)

    Kedves Csilla! Nagy erőkkel keresem a többi régi receptet is, remélem találok még (és remélem lesz időm megsütni) ilyen "őskövületet" (jó értelemben)!
    Már tudom is, hogy melyik lesz a következő...
    Annyit elárulok, hogy édes lesz, meg kókuszos, meg zselécukros...

    VálaszTörlés
  6. Bármi jöhet ami sajtos :)

    Szívesen megkóstolnám a te pogácsáidat is, ezért el kell készítenem! :)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Okki! Várom tapasztalataidat (az enyémből már nincsenek) :-)

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...