2011. szeptember 21.

Airbrush-ra történő okításom története

Múlt héten nagyon sűrű volt az életem. Mindent percről-percre be kellett osztanom, és ez csak - ahogy szokott - többé-kevésbé sikerült. Ilyenkor elkerülhetetlen pár lazulós perc - akár közben, akár a végén, még ha az meglehetősen meg is nehezíti az életem. A végével kezdeném, és abból is a kevésbé lazával: Kricky airbrush-kurzusán voltam. Szinte egész napos vasárnapi program volt Budapesten - egy nagyon lazulós szombat este után - mivel már akkor odautaztunk, hogy ne kelljen másnap korán kelni. Így is korán volt :-)

Azt hiszem, és egyre inkább úgy gondolom, hogy ezentúl csak így érdemes élni! (Itt nem a szombat estére gondolok - ááá). Muszáj lesz beszereznem egy airbursh-pisztolyt! Elképesztő a különbség a cukor/fondant/marcipánmasszába történő festék-begyúrás, és a pisztollyal történő festés között!  Na, de már megint a végéről, a tanulságok levonásától kezdtem!

Mondhatnám, abszolút kezdőként mentem erre az okításra (mert még csak fél éve foglalkozom tortákkal, festékszóró meg talán 3 x 5 percig volt életemben a kezemben, abból is egyszer ipari teljesítményű, amivel ráadásul sárvédőt fújtam), így hasznát vehettem a cukrászati (vagy inkább tortadíszítési) alapismereteknek is. Minden buktatót, amit fél éves tapasztalataimból, kísérletezéseimből,  hibáimból megtanultam, most rövid idő alatt összefoglalta Kricky

Zsolti (Kricky férje) elmagyarázta a műszaki részét, a működési alapokat a pisztollyal kapcsolatban. Például ilyeneket mondott: "...a dűznit körbeveszi egy légterelő fej, ami a kiáramló levegőt a dűzni köré irányítja. Az áramoltatott levegő vákuumot képez, és ezáltal szívja a fúvókából a festéket...". 
Hááát, sokkal okosabb lettem ettől, és rögtön értettem is! :-)
(Aztán amikor már a kezünkben volt - mármint a pisztoly - rájöttem ááám miről is beszélt)

Kaptunk egy hungarocellből nagyjából kifaragott figurát (ki fókát, ki patkányt kapott - kedves ötlet tortához), arra kellett K2-ből zsírpárnákat, ráncokat, orrot, fület, farkat - kinek mi van - applikálni, majd bevonni a már említett masszával. Ezután következett csak az érdemi része a történetnek, a fújás. Ebben a történetben tényleg a tapasztalaté a fő szerep, nem mindegy milyen távolságból, milyen levegőnyomással dolgozunk, és még a festék sem mindegy - bár az nem mindig rajtunk múlt, hogy milyen színű lesz a végeredmény.

"Ő" az, ugye édes?

Airbrush-patkány

Természetesen fényképezőt nem vittem, mert a kivételes alkalmakat rendre kihagyom, ezért a képeket megnézhetitek Kricky beszámolójában. 

Azért egyet idelopok tőle. Ez épp a patkányosok csapata munka közben, a fókások már befejezték.

 
Haza is hozhattuk az új házi kedvencünket, és itthon rögtön készítettem is egy portfoliót róla. Azóta szekrényemet díszíti, vendégeim nagy megbotránkozása közepette. (Pfúúújjj, mi az?!?) Persze, ők nem szakmai szemmel nézik, mindjárt más lenne a véleményük, ha egyszer is megéreznék az alkotás örömét.




Hát igen, itt látszik, hogy nem szabad közelről fújni, mert épp rossz helyre került a sok barna festék :-) Egyébként fejlődésként könyvelem el magamban, hogy már észreveszem a hibáimat, és azt, hogy azt a hibát mi is okozhatta.

Várom a következőt, nagyon!

Akit sikerült meggyőznöm, itt jelentkezhet a jövőben induló kurzusra:

Visszatérve a sűrű múlt hetemre, még 2 tortám volt az utazásunk előtti este (éjszaka), egy Katica, és egy - bizonyára a tortázós műfajban egyedülálló - csiszológép torta. Következő beszámolómban ezek, illetve Ők következnek.


13 megjegyzés:

  1. Kedves M@rti! Nagyon cuki lett a patkányod, de tényleg! :D
    Jó olvasni a beszámolót a tanfolyamról, sajnálom is, hogy kihagytam... Azt hiszem, nálam is az lenne a vége, hogy KELL egy airbrush! Bár így is az a helyzet, hogy nagyon szeretnék egyet!
    Nagyon szívesen nézelődök itt nálad, mindig van valami finomság és érdekesség, amit hihetetlen humorral tálalsz, komolyan, élvezet olvasni!
    Emiatt is gondoltam rád, amikor továbbadtam a díjat, amit kaptam! Remélem, elfogadod! Részletek a legutóbbi blogbejegyzésemben!

    VálaszTörlés
  2. Köszi, Gabci! Bevallom, már azelőtt jártam Nálad, hogy itt felhívtad volna a figyelmemet (mert én is szívesen olvaslak ám, külön felszólítás nélkül is) és ott meglepetésként ért, hogy díjazott lettem, ráadásul egy megtisztelő címmel: "szórakoztató blog tulajdonosának". Hát, ez nagyon jóóó! Köszönöm Neked, de tényleg!
    Igen, alakul a szerelem! Könnyen megfertőződik az ember, ha nem óvatos! :-)

    VálaszTörlés
  3. Már megint jó kis beszámoló, imádom a kihúzott részeket! :-) Én is észrevettem a kis kaksis popiját és a szövegben is az következett. :-)

    Nagyon jó lehetett és is kinéztem már, csak reménykedem az elkövetkező hónapok ünnepeiben. :-)

    VálaszTörlés
  4. Édes ez az állatka :) Akkor a hétvégédre teljes mértékben igaz az ízek-torták-más állatfajták, nemde? :D
    Az airbrush eszméletlen jó dolog, kár hogy olyen drága :((

    VálaszTörlés
  5. A technikai megoldás szuper. Az hogy patkányról van szó, és ennyire élethű....Hát, most mondjam hogy kirázott a hideg? Ezt egyértelműen bóknak veheted. :)))

    VálaszTörlés
  6. Katuci! Jön a karácsony (remélem nekem is hoz a Jézuska egyet)! Látom, a lényeget levetted Te is egyből!

    Tejszínhab: Tényleg, ez eddig nem is jutott eszembe! Abszolút igaz a címem, bár ezt a patkányt nem kóstoltam, tehát az "ízek" most kimaradtak.

    Petra! Az is jó, ha valaki a "pfúúújjj"-olós csapatban van. Azt is bóknak veszem!

    Köszönöm, Lányok! :-)

    VálaszTörlés
  7. Gratulálok a kis patkányhoz:) Ugyan nem láttam még sosem air-brusht, de lenyűgőző, miket lehet vele művelni. Mondjuk nagyon elcsodálkoznék, ha egyszer valaki patkányos tortával lepne meg, nem volnék benne biztos, hogy bóknak vehetem-e:)De különben szuperül néz ki, nagyon ügyes vagy.Kívánom, hogy karácsonyra meglepjenek egy ilyen szerkentyűvel:)

    VálaszTörlés
  8. Köszi Trollanyu! Be kell valljam, ez még közel sem lett profi munka, sőt, sokkal szebb is volt közöttük, amit más készített. Ez képen tényleg jól mutat.
    Hmmm...patkányhús...lehet, hogy én sem kívánnám meg ezt a tortát :-)

    VálaszTörlés
  9. köszönöm a beszámolót! élmény volt olvasni! (mint általában az összes bejegyzésedet)

    VálaszTörlés
  10. Amikor megláttam a blogom oldal sávjában a patkányt, rögtön ide jöttem! Először is, gratulálok, ügyességedhez! a patkányra nem mondom, hogy cuki, mert annyira élethű..brrr nekem patkány fóbiám van, még most is borzongok, ahogy leírom! Jó móka lehet, én is élvezném. Szóval, büszke lehetsz, mert tökéletesre sikerült:) Én a napokban megláttam a gázszerelőnknél a kis lángszóróját, és megkérdeztem hol vette? csak nézett értetlenül, rögtön arra gondoltam, milyen jó lenne, cukrot olvasztani vele, vagy nem?

    VálaszTörlés
  11. Zsuzsa (egy tényleg amatőr tortatanonc)2011. 09. 26. 8:50

    Kedves Olvasó Társaim!
    Volt szerencsém Márti kézügyességét közelről megfigyelni.Mit mondjak az a szó, hogy kezdő némi túlzás!Profikat megszégyenítő módon bánik a bevonómasszával.A festékszóró pisztolyt úgy használta, mintha minden nap azzal dolgozna!
    Nagyon ügyes!Szerintem a képek magáért beszélnek!
    Szerénységét felülbírálják a blogján található művek!Csodálatos tortákat alkot!
    Márti, gratulálok a műveidhez és kívánok Neked sok sikert a további alkotásaidhoz!
    A blog írást, pedig ne hagyd abba!Zsuzsa

    VálaszTörlés
  12. Na de Zsuzsiiii! Ne túlozz!
    Egy ilyen ügyes Csaj, mint Te, láthatná, hogy nem vagyok ennyire szuper.
    Azért jólesik, hogy ennyire jónak látsz, köszönöm Neked :-)
    Én is gratulálok a Te tortáidhoz, és remélem hamarosan a blogodat is olvashatjuk!
    Puszi! M.

    VálaszTörlés
  13. Mártinak üzeni M@rti: azt hittem, csak én vagyok ilyen, hogy mindenben tortakészítő eszközt látok. Legelőször még a dombornyomott wc-papírban is transzferpapírt láttam, amivel szép mintákat készíthetnék a fondantba...
    Lám, a nevünk, a gyerekünk neve, a férjünk neve után még az érdeklődésünk is ugyanolyan :-)
    Mi fog még kiderülni?! :-)

    Köszi Krisztilány, majd' kihagytalak a szórásból! Jóról csak jót írhatok!

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...