2011. október 23.

"70 éves" torta

"Férfitortát" még nem készítettem, úgyhogy nem tudom mennyire nem lett nőies. Apum vitte barátjának a születésnapi buliba. Igyekeztem a kis virágokat, csilli-villi fodrokat, nőcis színeket kizárni, bár eredetileg egyáltalán nem így terveztem sem a formáját, sem a mintáit. Valahogy a kezem mindig mást csinál, mint amit az agyam kigondol. Egyedül a színárnyalat maradt az eredeti elképzelésem szerint. 


A virágok egy részét AD-cukormasszából készítettem, és úgy gondoltam, hogy egyetlen egy nagy virág (Peoni - nem tudom magyar nevét) lesz csak rajta. A massza, és tapasztalatlanságom virággyártás terén) keresztülhúzta számításaimat, mert nagyon keményre-töredezettre száradt, ezért újakat készítettem kisebb változatban. Hívjuk őket mondjuk, izé...ööö... bazsarózsának, kissé kinyílt valamint kissé bimbós állapotában. Talán arra hasonlítanak a legjobban. Kicsit el kéne merülnöm a botanikában... :-) Meg a kiszúrókészletem tanulmányozásában, és főleg gyakorlásban. Hiába a műanyag kiszúró, attól hogy kivágok egy formát, még közel sem lesz virág belőle. Lenkét látva még jobban elhatalmasodik rajtam, hogy én az életben nem fogok virág-kinézetű dolgot kreálni, pedig ott annyira egyszerűen bemutatja, hogy is kell készíteni.


Szóval, a stílus azt diktálta, hogy ha már virág, akkor legyen egy kis diszkrét csipke is az alján - ezzel feladva a férfias tortáról alkotott elképzelésem egy részét. Kompromisszum! Mégsem tehetek kockákat-csíkokat-rácsokat egy tortára, még akkor sem, ha hímnemű!


Itt szintén barkácsboltos szilikonnyomdát használtam, meg a gyerekem T*scos gyurmaformázóját a hullámos szegély eléréséhez. Figyelem! Szándékosan nem egyforma magasságú a szegély!


Ízre valami újat alkottam. Vaníliás tojásos főzött krémbe (egy réteg krém) kevertem még csokiganache-t, (második réteg) és így kétféle ízesítés, kétféle színű töltelék lett benne.


A "hetvenes" már egyszerűbb nem is lehetne - ellensúlyozva és elnyomva az eddigi nőies irányvonalat (hihi).


Állítólag annyira ízlett az ünnepeltnek és vendégeinek, hogy az utolsó morzsáig megették, még a cukorvirágokat is, pedig volt még több torta is (ha tudnák miből van a díszítés! - na, mérgező anyagot nem tettem bele, de én nem kívánnám meg a porcukor-zselatin párosítást - mondjuk az összetételt is csak én tudom!)

Szakmai tapasztalat: Aki még nem készített barna bevonómasszát, annak elmondanám, hogy nagyon nehéz  a megfelelő árnyalatot elérni kakaópor belegyúrásával.  Túl sokat sem szabad beledolgozni, mert kiszárad az anyag (most K2-t használtam alapként), és nem lesz az az igazi szép a fényképeken sem, mert a legkisebb fehér részecskét (keményítő, porcukor) is felnagyítja. Nem is lett csokibarna, mint ahogy szerettem volna eredetileg, de ez az árnyalat is megfelelő volt a kellő kontraszt (és hatás - mármint az embereket ért hatásról beszélek) eléréséhez. :-)

12 megjegyzés:

  1. Csodálatosan szép lett! Nekem tetszik a virág is rajta és az oldala is! Biztosan nagyon finom volt a krémje is ha olyan "mohón" megették . Minden vágyam hogy egyszer tudjak virágot is csinálni majd a tortákra!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik a torta. A virágokat talán magnóliának tudnám beazonosítani. Igazán jó lett! :)))

    VálaszTörlés
  3. Én csak néztem, hogy micsoda csuda virág ez. Szerintem nagyon jó lett, nem túl nőcis, a virág és a szegély is tök jók! Elégedett lehetsz, a barna bevonó meg tényleg szívás. :-)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm annak, akinek tetszik! :-)

    Dia: utánanéztem Paeonia = bazsarózsa. Akkor talán mégiscsak ezt csináltam :-)
    A Magnóliának pedig egy kicsit kevesebb szirma van, de igazad van, tényleg arra is hasonlít. Legközelebb azt csinálok, az egyszerűbbnek tűnik, bár annak a közepével lenne gondom...

    VálaszTörlés
  5. Ez lemaradt:

    Kép a Bazsarózsáról (Paeoniáról):
    http://www.tuja.hu/paeonia_bazsarozsa.html

    Ez pedig a Magnólia:
    http://www.tuja.hu/cserje21.htm

    VálaszTörlés
  6. Kedves Márti! Hát ez gyönyörű!!! Te is egy Művész vagy! :)
    Tudom, a díj nem itt van, de itt köszönöm meg. Ez csodaszép! :)

    VálaszTörlés
  7. az viszi tovább a torta készítőjét, ha ő maga nincs 100%-ig megelégedve a munkájával, de szárnyalásának oka az, hogy az ünnepelt elégedett. Mint itt is.
    Szóval így apránként közelítesz majd a "nagyok" fele. Addig meg gratu, sokunknak nem megy ennyire se.

    VálaszTörlés
  8. Milyen szép lett! A peony egyébként tényleg bazsarózsát jelent :) Külföldi vidikben gyakran csinálják, de a tied is van olyan szép, mint azok :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon elegáns lett! Szép a színösszeállítás és klasszak lettek a virágok. Szerintem nem kell, hogy botanikailag tökéletes legyen, én aztán biztos nem lapoznám fel a növényhatározót, hogy melyiknek hány szirma van. :) Végülis ez egy torta. :)

    VálaszTörlés
  10. Köszi újra, nagyon kedves Tőletek ennyi biztatás!

    Pixie Pie! Tökéletesen igazad van: ez csak egy torta! Sajnos túlbonyolítok mindent, hogy tökéletes legyen, pedig egy tortánál mégsem kéne (a baj ott kezdődik, hogy az Élet más területein is) :-)

    VálaszTörlés
  11. Hát amúgy meg bagoly mondja verébnek, mert én is ilyen vagyok. :))) Mindig tanulmányozom a témát, hogy minél jobb legyen, aztán legfeljebb nem jön össze, de a törekvés legalább megvan. :) Nekem nagyon tetszik amit csináltál, az a lényeg, az ünnepelt meg gondolom egyenesen el volt ájulva.

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...