2011. december 30.

Ló-torta II. fázisonként - valamint: hogyan készülnek a figurális állat-torták

Ló-torta II.
Ez nem az a lótorta! Ez egy másik, csak majdnem ugyanolyan. Lilikének készült, Sógornőm lányának, aki nagyon szereti a lovakat. Nyáron is volt lovastáborban, és az ötlet már akkor megfogalmazódott bennem, hogy a tortája csakis ezzel kapcsolatos lehet. A gyeplő-kantár (vagy mi is van a ló fején?!) lemaradt erről is, ugyanúgy, ahogy az előzőről. Ez a másodpéldány - ennek ellenére - már "rutinból" készült.  

A megjegyzésben Dina írta, hogy jó lenne egyszer egy fázis-sorozat arról, ahogy készítem. Most akkor bepótolom, mert az elsőnél készült pár fotó egy-egy lépésről, valamint - ha már állati a téma - a "macska" készítését is bemutatnám, hátha valaki kedvet kap megalkotni Őket. Ez esetben kérem, küldje ide a megjegyzéshez a linkjét, érdeklődve várom!

Sütök egy nagy gáztepsi-méretű olajos piskótát, megrajzolom a kontúrokat, majd a lovat vízszintesen két lapra vágom. Betöltöm az alsó lapot, a maradék leeső piskóta-darabkákat mozaik-szerűen elrendezem a tölteléken középső lap gyanánt, majd lefedem a másik lappal. Így három rétegű lesz a torta. A szélekre nem teszek annyi tölteléket, és enyhén lenyomom, hogy lekerekített térbeli hatása legyen.


Megkenem kívülről is a krémmel (jelen esetben csokiganache-ból készített trüffelkrémmel). Itt még lehet finomítani a kontúrokon több/kevesebb krém felkenésével, majd fondantból kialakítom a szemgödröt, szemöldököt, ereket-inakat. Bevonom fondant-nal vagy K2-vel - ki mivel szeret dolgozni, és kézzel vagy bármilyen arra alkalmas eszközzel kialakítom a mélyedéseket rajta (szemgödör, száj vonala, pofacsont széle...)


Legyártom a füleket (illetve jelen esetben elég egy) és a sörényét, majd felviszem airbrush-pisztollyal a festéket. Ennyi! Ugye nem is nehéz?! A látványos végeredményt tekintve nagyon féltem tőle én is, de hálás alany.

Bocsi, szemek is kellenek! :-) (illetve abból is csak egy darab) 
(Hjahhh, a feledékenységem; nem tudom észrevettétek-e, de a II. sz. lónak itt a legfelső képen nincs szája :-) és egy picit másban is eltér a bemutatott alanyétól)

Ez pedig - a már fent említett - macska; tematikáját tekintve ugyanúgy készül, mint a ló:


Remélem segítettem a bizonytalanoknak, tehát várom az elkészült "állatok" linkjét! :-)
Bátorság, látjátok, nem kell tökéletesnek lennie, még olyan apró bakik is beleférnek, hogy akár hiányzik egy testrésze! ;-)

13 megjegyzés:

  1. Cuki a lovad, de a macska még mindig viszi a pálmát!! :-D
    Az a száj meg, hát.....mi egy száj nem nagy dolog..:-)))))

    VálaszTörlés
  2. Jaj, de jó, nagyon szépen köszönöm!! :)) Megint tanultam egy jó dolgot, ha nem bánod legközelebb, ha lovat készítek, felhasználnám a technikát, persze hivatkozva erre a posztra! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jók ezek a fázisfotók, így nézve nem tűnnek annyira bonyolultnak ezek az "állatkák".............. innen a gép elől :))) lehet h egyszer megpróbálkozom egyikkel-másikkal. Fel sem tűnik elsőre h nincsen szája a lónak, jól néz ki.

    VálaszTörlés
  4. Megígértem, úgy is lett! :) Hamar beválthattam, nagyon izgultam közben, és még egyszer köszi! :) Íme: http://dinavilaga.blogspot.com/2012/01/lofej-lepesrol-lepesre.html

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Nagyon tetszik a lótortád. Jó hogy vannak fázisfotók. Én még viszonylag kezdő vagyok és az nem tiszta a fehérből, hogy lesz olyan szép színes??? Valami festékszóróval?-hol és mennyiért kapni olyat? vagy megoldható ecsettel is és maga az ehető festék hogy készül???? köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, én sem vagyok túl rutinos ilyen formatortákban. A színe festékszóróval lett felhordva, de ha előre begyúrod a cukormasszába a színt, úgy is jó, esetleg ecsettel rákenegetve - bár így még nem csináltam soha.
      Festékszóró pisztoly ára kb. 5ezertől megy felfelé, akár 70-80 ezerért is kaphatsz :-) (Enyém a legolcsóbb, teljesen megfelel erre a célra)
      A kompresszor kicsit húzósabb, az 20ezer körüli összegért már kapsz.
      Speciális airbrush festékek pedig 1.600-tól vannak.

      Törlés
  6. Szia Márti!
    Elkészült a paci az útmutatásod alapján. Köszönöm szépen. Gratulálok a tortáidhoz, csodásak, egytől-egyig. Üdv Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helló Andi!
      Hol nézhetjük meg a Te példányodat?!
      Köszi szépen! :-)
      Örülök, hogy segíthettem!

      Törlés
  7. Köszönöm szépen a mintát. Elkészítettem a mintád alapján a lovat, annyit változtattam, hogy én kantárt is készítettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ennyien hasznát vehetitek; ez az egyik legnépszerűbb bejegyzésem, és nagyon sok helyen találkozom már kész példányokkal is, ami ez alapján készül.
      A Tiédet megnézhetjük valahol?

      Törlés
    2. http://www.facebook.com/photo.php?fbid=477240995659684&set=a.116848165032304.23862.100001213638134&type=3&theater
      Itt meglehet nézni a tortát.

      Törlés
    3. "Ez a tartalom jelenleg nem elérhető".

      Gondolom amiatt, hogy nem vagyunk egymás ismerőseiként megjelölve.

      Facebook oldalamra is küldheted, melyet itt lent is elérsz!

      Törlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...