2011. május 24.

Alapreceptek sütemények-torták alapjaihoz

 PISKÓTA

Gyors sütemény-ehetnékünk esetén ütöm össze ezt a teljesen hagyományos piskótát, nem hagyományos módon. Tölteni szinte bármivel lehet - ízlés szerint - de erre most nem térnék ki.
Nekem valahogy nem vált be az, hogy a habot külön felverem, és úgy adom a végén hozzá, mert a sárgájás-lisztes részt túl töménynek tartom ahhoz, hogy a fehérjével vegyítsem. Ezen kívül ennél gyorsabb megoldás nem is létezik számomra, és az anyag is megfelelően könnyű, habos marad, nem törik össze. Senkinél nem láttam még ebben a sorrendben elkészített piskótát, de nekem nagyon bevált, és mindig működik!

Hozzávalók:
  • 6 tojás
  • 6 kanál cukor
  • 6 kanál liszt
  • késhegynyi sütőpor
A hozzávalókat igény szerint lehet egyenes arányban növelni.

Először felverem a tojásfehérjéket, majd sorban adom hozzá a többi alapanyagot, a következő sorrendben: cukor (pár percig ezzel is keverem, hogy a szemcsék finomabbak legyenek benne), tojássárgája, majd a sütőporos liszt.

Torták alapjául nem mindig használom ezt az alap-piskótát, mert ez ugyan könnyebb és finomabb változata az olajosnak, de nincs olyan tartása, nehezebb faragni is, de ha a süti nem kívánja meg azt, hogy stabil legyen, mindig ezt a variációt követem (ráadásul ehhez nem kell a szakácskönyvet sem elővennem, fejből tudom) :-)


A prototípus bemutatása nem éppen a legjobb sütőformában történt, mert ez a gyümölcstorta-forma elég lapos fazon, de talán a lényeget így is tudom szemléltetni, és látszik, hogy az egész egy habos-könnyű szerkezet.

OLAJOS PISKÓTA

alapom pedig a következő (a tetejére leginkább friss gyümölcsöket szórok sütés előtt, de csoki- diódarabkákkal is lehet dúsítani)
  • 6 tojás fehérje
  • 20 dkg (por)cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 6 tojás sárgája
  • 1 dl olaj
  • 1 dl melegvíz
  • 20 dkg rétesliszt
Természetesen az olajos piskóta változatánál is az általam felállított sorrendet követem, csak a végén adom hozzá a folyadékot és a lisztet felváltva, de ebben az esetben is a fehérjék felverésével kezdem, majd ugyanúgy keverem hozzá a többi anyagot.


Könnyen elkészíthető, gazdaságos alap a Némó tortámnál használt (ott hagyományos módszer szerint leírt, mert vannak azért, akik ragaszkodnak a szakácsköny szerinti eljárásnak)

CSODATORTA 
  • 6 tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor
  • 6 tojássárgája
  • 6 evőkanál víz
  • 20 dkg lisztet
Zsírozott, lisztezett nagy tortaformába tesszük, megsütjük. Olyan magas lesz, mintha 10-12 tojásból készítettük volna, csak sokkal könnyebb. 


Amit még süteményeim-muffinjaim alapjaként használok az a  

VAJAS PISKÓTA

Itt a vaj szilárdsága miatt természetesen a sorrend marad a hagyományos:

20 dkg vajat/margarint habosra kavarunk 20 dkg porcukorral, és egyenként hozzáadunk 4 tojássárgáját, valamint reszelt citromhéjat. A tojásfehérjéket habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgákhoz, majd beleszitálunk 18 dkg lisztet 1 késhegynyi sütőporral és a többi habbal könnyedén elkeverjük. 

Számtalan variáció létezik, ki kell kísérletezni, hogy kinek mi válik be. Remélem lesz olyan, akinek megkönnyítettem a dolgát ezekkel a receptekkel-megoldásokkal.
Ha valaki elkészítené a módszerem szerint, szívesen látom hozzászólását!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...