PISKÓTA
Gyors sütemény-ehetnékünk esetén ütöm össze ezt a teljesen hagyományos piskótát, nem hagyományos módon. Tölteni szinte bármivel lehet - ízlés szerint - de erre most nem térnék ki.
Nekem valahogy nem vált be az, hogy a habot külön felverem, és úgy adom a végén hozzá, mert a sárgájás-lisztes részt túl töménynek tartom ahhoz, hogy a fehérjével vegyítsem. Ezen kívül ennél gyorsabb megoldás nem is létezik számomra, és az anyag is megfelelően könnyű, habos marad, nem törik össze. Senkinél nem láttam még ebben a sorrendben elkészített piskótát, de nekem nagyon bevált, és mindig működik!
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 6 kanál cukor
- 6 kanál liszt
- késhegynyi sütőpor
A hozzávalókat igény szerint lehet egyenes arányban növelni.
Először felverem a tojásfehérjéket, majd sorban adom hozzá a többi alapanyagot, a következő sorrendben: cukor (pár percig ezzel is keverem, hogy a szemcsék finomabbak legyenek benne), tojássárgája, majd a sütőporos liszt.
Torták alapjául nem mindig használom ezt az alap-piskótát, mert ez ugyan könnyebb és finomabb változata az olajosnak, de nincs olyan tartása, nehezebb faragni is, de ha a süti nem kívánja meg azt, hogy stabil legyen, mindig ezt a variációt követem (ráadásul ehhez nem kell a szakácskönyvet sem elővennem, fejből tudom) :-)
A prototípus bemutatása nem éppen a legjobb sütőformában történt, mert ez a gyümölcstorta-forma elég lapos fazon, de talán a lényeget így is tudom szemléltetni, és látszik, hogy az egész egy habos-könnyű szerkezet.
OLAJOS PISKÓTA
alapom pedig a következő (a tetejére leginkább friss gyümölcsöket szórok sütés előtt, de csoki- diódarabkákkal is lehet dúsítani)
- 6 tojás fehérje
- 20 dkg (por)cukor
- 1 vaníliás cukor
- 6 tojás sárgája
- 1 dl olaj
- 1 dl melegvíz
- 20 dkg rétesliszt
Természetesen az olajos piskóta változatánál is az általam felállított sorrendet követem, csak a végén adom hozzá a folyadékot és a lisztet felváltva, de ebben az esetben is a fehérjék felverésével kezdem, majd ugyanúgy keverem hozzá a többi anyagot.
Könnyen elkészíthető, gazdaságos alap a Némó tortámnál használt (ott hagyományos módszer szerint leírt, mert vannak azért, akik ragaszkodnak a szakácsköny szerinti eljárásnak)
CSODATORTA
- 6 tojásfehérje
- 30 dkg porcukor
- 6 tojássárgája
- 6 evőkanál víz
- 20 dkg lisztet
Zsírozott, lisztezett nagy tortaformába tesszük, megsütjük. Olyan magas lesz, mintha 10-12 tojásból készítettük volna, csak sokkal könnyebb.
VAJAS PISKÓTA
Itt a vaj szilárdsága miatt természetesen a sorrend marad a hagyományos:
20 dkg vajat/margarint habosra kavarunk 20 dkg porcukorral, és egyenként hozzáadunk 4 tojássárgáját, valamint reszelt citromhéjat. A tojásfehérjéket habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgákhoz, majd beleszitálunk 18 dkg lisztet 1 késhegynyi sütőporral és a többi habbal könnyedén elkeverjük.
Számtalan variáció létezik, ki kell kísérletezni, hogy kinek mi válik be. Remélem lesz olyan, akinek megkönnyítettem a dolgát ezekkel a receptekkel-megoldásokkal.
Ha valaki elkészítené a módszerem szerint, szívesen látom hozzászólását!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése