2012. január 20.

Antik kávéscsésze-torta (cappuccinoval)


Ez egy olyan torta, aminek több ideig tartott a megtervezése-megtárgyalása, mint az elkészítése (pedig több órán át készült!) Sikerült is belebonyolódnom, még a megvalósításába is, mert a végén egy olyan dolgot fixáltunk le, amiről már akkor tudtam, hogy - egyszerűsége ellenére - nehéz lesz megvalósítani.

Volt leendő-majdnem Sógornőm keresett meg a napokban, hogy az Anyukájának a születésnapjára valami kávés témájút találjunk ki. Torta, ami barna, aztán: torta, amin kávéminta van, aztán: kerek torta, aminek a tetején apró csésze van, aztán ..... aztán ..... aztán maradtunk a csészében, amiben látszik a kávé cappuccino.
Ízre: kávés? Nem! Rumos-kávés? Nem! Trüffel? Az mi? ..... jól hangzik..... Rumos trüffel? Nem! Fahéjas, kardamomos, narancsos, chilis, gyömbéres ... ?!
Következő nap (mert napokon át tárgyaltuk): nem lehetne natúr étcsoki ízű? Persze, akkor trüffel lesz, mert az étcsokiból van!

Amikor a technikai megvalósítás elméleti szakaszában merengtem rajta, rájöttem, hogy szintén beválasztottam egy lefelé keskenyedő tárgyat, amit a legnehezebb burkolni, úgyhogy fejjel lefelé tettem rá a fondant-t, majd egy határozott mozdulattal megfordítottam. A tetejére külön szabtam egy kört, ráhajtottam a maradékot, majd tettem rá még egy szegélyt.


Ebben a fázisban jöttem rá, hogy a legfontosabbat nem beszéltük meg; hogy valójában milyen stílusú legyen a csésze. Minimál? Zsolnai? Kalocsai? Azért jutott ám ekkor eszembe, mert ránézve olyan antikolt hatásúnak tűnt, így fokoztam csak rajta ezt a látszatot. Ha már aranycsillám (ami nem mutat szépen a fényképen, képtelenség normális fotót készíteni róla a csillogása miatt), akkor legyenek "stukkók" is rajta, meg kunkorodó füle.

A "tejhabra" igazi kakaóport szórtam-kentem kacskaringóban, de lehetett volna akár igazi tejszínhabot is rányomni (csak következő nap ünneplik), de az azonnali fogyasztást igényelt volna.
Itt a mokkáskanál a nagyság szemléltetése miatt van a képen. Jó nagy lett! Két tortát sütöttem meg alapnak, és azt faragtam ki csészévé.

 

Anyumnak tetszett. Mostanában Ő a legfőbb kritikusom; mondhatnám megfertőződött Ő is a tortázással. Még a netezésre is rászokott a tortás blogok miatt (ez már két függőség). Igen, olvas Benneteket is! Most nem kell kétszer mondani, hogy jöjjön át, pedig régebben alig mozdult ki otthonról. Már szinte egész évre megtervezte, hogy kinek milyen tortát készítsek - még annak is, akinek eddig egyáltalán nem sütöttünk soha. 
Ez már káros szenvedély? :-)

6 megjegyzés:

  1. A kávémániám előtt most húztad el a mézesmadzagot! :) Nagyon jó lett, azért 1 kérdés: a kávébabok igaziak ott mellette? :)
    Ja és köszönöm szépen a díjat, kellemes szülinapi meglepi volt számomra :))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett a torta! A fertőződés pedig nálunk is jellemző, már a szomszédasszony is tortafotókkal bombáz és elmagyarázza, hogy milyen egyszerű ezt elkészíteni, pedig ő még sosem csinálta! :))))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon klasszul megoldottad. :)
    Az antikolt aranyszegélye, a kidolgozás...Mesés!

    VálaszTörlés
  4. Ha látnál engem mikor csodálom ezeket a tortáidat? Azon szoktam merengeni hogy hogy tudod ilyen szépre megcsinálni. Az íze nagyon-nagyon finom lehet! De örülhet az akinek ilyen szép tortákat csinálsz! Gratulálok !

    VálaszTörlés
  5. Márti, most jutok el addig, hogy kommenteljek is - nagyon tetszik! Bár mostanság így vagyok minden egyes tortáddal, annyira szépen kivitelezed a témát!
    A tervezős részét nagyon szeretem a tortakészítésnek, főleg amikor ilyen nagy lelkesedéssel vesznek részt az agyalásban! Mert akkor biztos, hogy egészen személyes jelleg lesz a végeredmény!
    Hát, imádom ezt a csészét! :)))

    VálaszTörlés
  6. Bocsi Lányok, most bukkantam rá - így egy évvel később - és látom, hogy nem válaszoltam.

    Köszönöm szépen a kommenteket!

    Tejszínhab: csokiból van a kávébab! Készen lehet kapni.

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...