2011. március 14.

Kürtőskalács

Mit szeretnél enni? c. kérdésemre legkisebb gyermekem válasza: semmit. Na, de mégis? Egyetlen ötlet jön mindig: palacsintát (nagyon ritkán: goffrit.) Most épp betegen fekszik az ágyon és visszakérdez: tudod mit, anya? (Igen, magamban már tudom, hogy palacsintát, de bármit megcsinálnék neki, csak egyen végre!) Nem várt új válasz érkezett: kürtőskalácsot! Na, jól feladta a gyerek a leckét; még életemben nem csináltam - megfelelő célszerszám hiányában, pedig már évtizedek óta fáj a fogam egy kis saját gyártású házi kürtősre. 1. ötlet: hol lehet ilyenkor egyáltalán kapni? (sehol a városban). 2. ötlet: ha a sütőm forgónyársára valami hengeres dolgot szerelek, talán meg lehet oldani. Sörös doboz? Az csak nyáron van itthon. Sodrófa? Az mindig. De olyan nagyságban, ami be is fér a sütőbe, csak 1 db van itthon. A hosszút meg nem akarom elfűrészelni. Be a kocsiba, Tesco, háztartási kellékek osztálya, újabb kisméretű sodrófa. (Itt halkan megjegyzem, hogy néztem a söröket is, de abból legalább 6 db kellett volna, úgyhogy egy ezresből nem úszom meg, a sodrófa meg csak 299 Ft volt, és azt lehet még újra hasznosítani. Igaz, a férjem az első ötletet jobban díjazta volna, sőt, gazdaságosabbnak, praktikusabbnak ítélte volna meg.)

Kürtőskalács (erdélyi lakodalmas sütemény) 
eredeti receptje egy régi szakácskönyvemből (Süteményeskönyv 1989.)
Hozzávalók: 
1 kg liszt
1 egész tojás és 3 tojássárgája
5 evőkanál porcukor
10 dkg vaj
3 dkg élesztő
8 dl tej
pici só.
Beszóráshoz cukor, kenéshez vaj.
Az anyagokból nagyon jól kidolgozott kelt tésztát készítettem, a megszokottnál keményebbet. (Élesztőt langyos cukros tejben felfuttattam, többivel összekevertem, be a kenyérsütőbe, ha már összeállt a tészta, a vajat olvasztva hozzácsurgattam, tovább dagasztottam) Kicsit kelesztettem még a gépben (ezalatt faparázzsal ellátjuk a tűzhelyet - ezt kihagytam). A tésztából kis adagot letéptem, deszkán ujjnyi vastag hengert sodortam belőle,
és megszakítás nélkül, csigavonalban hézagosan a megvajazott fára csavartam.
Megpróbáltam először két kisebb adagban feltekerni, hogy ne legyen olyan aránytalan, mivel a sodrófa elég vékonyka, de a többit már teljes hosszúságban tekertem, és úgy is jó volt.
 Kicsit meglapítgattam a sodrófán (úgy, mintha tésztát nyújtottam volna), ezáltal a hézagok eltűntek. 
 Megkentem olvasztott vajjal, belehentergettem cukorba, majd
beletettem egy akkora tepsibe, hogy csak a nyele lógott le.
Légkeveréses sütőben 170-180 'C körüli hőfokon sütöttem, amíg jó színe nem lett.
Ezek már az első kisült adagok fahéjas porcukrozás után.
Tanulság, tapasztalat, ötlet: 
1. az "ujjnyi vastag" relatív. Nem az én ujjamhoz kellett volna mérnem, mert kissé laposak - ezáltal szárazak lettek az első kalácsok. 
2. Nem  volt túl jó ötlet a kristálycukorba forgatás, mert nem olvadt meg és nem karamellizálódott rá a cukor, úgy mint a strandi példányokon. 
3. Pár alkalommal meg kellett forgatnom őket, mert a tepsi nem engedi alulról rendesen sülni, hiába a légkeverés.
4. Legközelebb sütés előtt porcukorba forgatom.
5. A támasztékul szolgáló tepsibe az utolsó adagnál öntöttem vizet, mert már kezdett barnulni (mármint a tepsi), így nem is lett olyan száraz a kalács.
6. Legközelebb akkor csinálom, amikor nem lesz itthon senki, mert a jól sikerült adagokat nem tudtam lefényképezni, mivel a család lecsapott rá, és kitépte a kezemből, amint kiszedtem a sütőből. 
 Végeremény: már biztos, hogy máskor is fogok csinálni, mert nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik!

6 megjegyzés:

  1. Írtam ide, de eltűnt! Ez a sütőben sütögetős recept nagyon tetszik. Sima gáz tűzhelyünk van, abban is érdemes lenne kipróbálnunk :) Köszi az ötletet, szépek lettek!

    VálaszTörlés
  2. Én látom az irományod! :-)
    Igen, bevált a sodrófa ebben az esetben is, és már nagyon érik a dolog egy következő adagra!
    Nekem villanyos a sütöm, de biztosan jó gázosban is. Várom új tapasztalataidat!

    VálaszTörlés
  3. Én sörös dobozra tekertem, fektetve, szög a két végébe, villanysütő grillen, meg is sült, és rá is karamelllizálódott a cukor, illat-íz, látvány, mint a strandokon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszi a tippet! Azota egy csomo valtozatot hallottam (pl.papirtorlo tekercseket alufoliaval bevonni....). Valamelyiket biztos kiprobalom mostanaban.

      Törlés
    2. Koszi a tippet! Azota tobb valtozatat hallottam a keszitesnek, valamelyiket mostanaban ki is probalom!

      Törlés
  4. Örülök, ha segítettem! (a facebookon van fotóm róla, mind két fajtáról, az idő vonalamon) Szép napot!

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...