2011. március 20.

Névnapi torta - Arab kávétorta

Névnapi torta
Névnapra nem szoktunk nagy ajándékozást csinálni, de hogy legyen mégis valami, virág helyett egy tortát kapott nagyobbik lánykám. 
Süteményeskönyv
Kávérajongó gyanánt elkészítettem neki az Arab kávétortát.
Ebből a "Süteményeskönyv"-ből sokat sütök. Többek között a Némó torta alapjául szolgáló "Csodatorta" is innen származik.


Arab kávétorta receptje
A tortát 26 cm-es tortaformában sütöttem, de így elég lapos lett. Legközelebb elég lesz a 16-os is - gondolom. Már a sütéskor lehetett tudni, hogy tényleg nagyon finom lesz, mert az őrölt kávé és csoki illata érződött.
A recepthez annyit tennék hozzá, hogy a krémet főzés közben lágynak gondoltam, és még melegen kevertem hozzá egy evőkanál keményítőt (pudingport), de még így sem lett túl kemény az állaga.
A bevonásnál megint erős volt a kísértés, hogy ugyanazzal a krémmel tegyem, mint a töltelék, de nem szerettem volna megint úgy járni, hogy megolvadjon a fondant miatta, ezért a már jól bevált  ganache krémet kentem rá 1 dl tejszínből és 6-8 dkg csokiból. Így ugyan édesebb lett, de ha már kávés is és csokis is, egy kis tejszín nem árthat. Ha lúd, legyen kövér! (Fogyókúrázók inkább ne egyenek belőle, sőt ne is süssék meg, mert lehetetlen ellenállni neki!)
Külső bevonat: fondant
Eddigi tortáimat ezzel vontam be, mert bevált, mert jól formázható, mert finom, mert látványos...
Hogy meglegyen a teljes összhang, mind színben, mind ízhatásban, ezért csoki-kávé-tejszín színű lett. A kávészínűbe Nescafét gyúrtam, de rájöttem, hogy még úgy is látszódnak a szemcsék, hogy előtte sodrófával jól porrá zúztam. Következő adagot már úgy vegyítettem bele, hogy a margarint megolvasztottam, és abban oldottam fel a kávét. Sokkal jobb lett így. A barnába pedig kakaóport gyúrtam.
Sajnos tortaalátétem nem volt itthon, ezért még a díszítés előtt úgy gondoltam, hogy jó lesz ez a mintás szalvéta is csipkepapír helyett. A színvilág stimmel is, de a minta már nem kellett volna rá, nagyon bezavart a vizuális összhatásban. Kivenni nem mertem, mert féltem, hogy széttöröm-szétnyomom, és nem lett volna energiám újrakezdeni.
Arab kávétorta
Tényleg különlegesen finom ez az Arab kávétorta!

4 megjegyzés:

  1. Kedves M@rti!
    Jól néz ki a torta (gondolom finom is), és szerintem az alátéttel sincs semmi baj.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, Zsófi! Tényleg nagyon finom, bár kissé tömény, de aki a csokis-kávés ízeket szereti, az biztosan nem fog csalódni.

    VálaszTörlés
  3. Kedves M@rti!
    Nagyon tetszik a torta, szeretném én is elkészíteni. Eddig próbálkoztam házi készítésű fondanttal, de nem lett az igazi az állaga, ezért úgy döntöttem, hogy veszek valahol. Meg tudnád mondani nekem, hogy nagyjából mennyi kellene egy 26 cm-es torta bevonásához?
    Nagyon sokat segítenél vele!
    Válaszodat előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos hazi keszitesu tortaburkolóból nem tudom mennyi kellett annak idején, mert ez az elso tortaim egyike volt, es azota "gyári" masszát használok. Abból kb.80-90 dkg-ot ki kell nyujtani ahhoz, hogy szepen tudj burkolni. Termeszetesen megmarad belole, amit a szelerol levagsz, tehat kb. 60 dkg-nak elegnek kell lennie egy 26-os tortahoz. Remelem, segitettem :-)

      Törlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...