2011. március 8.

Spongyabob torta


Ez a torta kisfiam 5. szülinapjára készült. Nem tagadom, láttam hasonlókat a net-en, és az ötlet is onnan származik, de igyekeztem nem másokat lemásolni, és egyedit készíteni. Nagyon "mást" nem lehet gyártani - mivel a Spongyabob az Spongyabob - így néz ki, és kész!


Először 15 tojásból készítettem piskótát, illetve 10-ből sárgát (két részletben megsütve), majd rájöttem, hogy soványka lesz Bob. Ekkor jött még 5 tojásból a kakaós piskóta.

A krémje vanília pudingos, a bevonat ganache, a "ruhája" pedig színezett fondant.


(Előtérben pedig az újonnan vásárolt T.sco-s tortasimító kés - immáron nyél nélkül, pedig higgyétek el, nem volt kemény a krém!)
Itt még mindig sejtelmes homályba borulva látható minden, ekkor már gyanakodtam, hogy nem a tortakészítés varázsa ragadott meg (további infók: krémszínű rózsás tortánál).


Sajnos csak folyékony ételfestéket kaptam (ill. tudtam volna rendelni, de többe került volna a festék, mint az egész torta ) és ezekből nem lehet erős színeket keverni, így maradt a pasztell.
Egyedül a fekete részek készültek fekete marcipánból.
(A színkeverést a fejlécben található színes rózsákon gyakoroltam, majd később bővebben kifejtem tapasztalataimat.)


Fontos: ha nekiálltok a készítésének, vegyétek figyelembe - amit én nem tettem meg - hogy Spongyaúrfinak lába is van!
Lelógott az alátétről, így kénytelen voltam egy kisebb sütis deszkámat alácsúsztatni lábtartó gyanánt. :-)


Végeredmény: mindenkinek tetszett, és a legnagyobb elismerés, hogy kicsi fiam is gyönyörűnek találta; olyannyira, hogy rögtön letörte a lábát és más kiálló részeit dézsmálás céljából.


A Spongyabob az milyen állat???

10 megjegyzés:

  1. szia!a spongyabob nem állat hanem szivacs!
    barbi

    VálaszTörlés
  2. Én tudom, ezt a kisfiam kérdezte, csak elfelejtettem idézőjelbe tenni. Nálunk ez már szállóige. Vannak ilyen jó mondásai-kérdései.
    Azért köszi az észrevételt! :-)

    VálaszTörlés
  3. Szia! Most hétvégén készülök megcsinálni, de fekete marcipánt nem találok és ételfestéket sem!
    Valami ötlet, tapasztalat? Köszönöm!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  4. Kedves HKAndi!
    Nem tudom merre laksz, de biztosan van a közeledben cukrász-nagyker, vagy vendéglátósok boltja. Én ott vettem a 20 dkg-os színezett (fekete) marcipánt. A többi festék -ebben az esetben- a majdnem minden élelmiszerbolt polcán, a sütési kellékek között található "Szilas" festék volt. Ha több alkalommal is szükséged van/lesz ételfestékre, érdemes megvenni a Wilton zselés festékeket akár több színben.
    (Esetleg gyógyszertárban kapható széntabletta pora is alkalmas fekete árnyalatokhoz - állítólag ehető!)
    Megjegyezném még, hogy a piros és a fekete szín az, amit a legnehezebb előállítani házilag, mert rengeteget kell belegyúrni az anyagba, mégsem biztos a várt árnyalat.

    VálaszTörlés
  5. Szia! Köszönöm a válaszodat! Egyenlőre marad a széntabletta, az volt hirtelen elérhető meg a szilas ételfestékek. Meglátom ez hogy sikerül, ha jól és esetleg nagyon megjön a kedvem a tortázáshoz beszerzem amiket ajánlottál.:)

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok! Tény, hogy Spongyabob aranyosabb, mint egy átlagos állat, de azért a szivacsok az állatvilághoz tartoznak :) /lásd: biosz óra /

    VálaszTörlés
  7. Megcsináltam, nekem teszik az eredmény, magamhoz képest:) És nagy sikere volt, a kisfiam azt mondta annyira tetszett neki a tortája hogy szóhoz se tudott jutni, ezért mindenképp megérte:)) Beállítottam profilképnek, hát ez lett belőle, és mégegyszer köszi a segítséget!

    VálaszTörlés
  8. Andi, nagyon jó lett, szerintem ne hagyd abba a tortázást, mert van hozzá érzéked. Szépek a színek is! Szilasból csináltad végül is? A fekete pedig széntablettából lett?
    Nagyon jó elsőre!!!
    Látom, a lába neked sem fért rá :-)
    Örülök, hogy segítségedre voltam!
    Várom további munkáidat!
    Üdv! M.

    VálaszTörlés
  9. Szilasból csináltam igen, meg széntablettából:))
    Köszönöm a dicséretet, szerintem se ez volt az utolsó "bűntettem". Jó nagy volt valóban, 25*36-os tepsiben sült a piskóta, viszont mind el is fogyott!:) A lába nem fért rá, nincs akkora tálcám...
    Üdv
    Andi

    VálaszTörlés
  10. Remélem, beszámolsz a további tortáidról is! A sikerélmény meghozza a kedvet a tortázáshoz, az biztos. Nekem is ez volt a majdnem-első tortám, és szerintem kezdésnek jó alany volt. A második Spongyabob már becsukott szemmel is ment :-)
    Azóta persze igyekszem, hogy két egyforma tortám ne legyen.
    Sok sikert, ha van kérdésed, nyugodtan tedd fel, ha tudok, válaszolok.
    :-)

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...