Házi gyros - házi pitában |
Házi pita hozzávalói:
- 50 dkg liszt
- 3,5 dl langyos víz
- 3 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
Kis langyos-cukros vízben elkevertem az élesztőt, felfuttattam, a többi hozzávalóval együtt jól kidolgoztam, kelesztettem, egyenlő, kb. kisebb zsemle-nagyságú darabkákra vágtam, újra pihi, majd tányér segítségével kilapítottam őket. A közepüket nem szabad megnyomni, mert nem lesz "zsebük".
Forró, 240 'C fokos sütőben 4-4 percig sütöttem mindkét oldalukon. Kb. 10-12 db lesz ebből a mennyiségből. Beletettem egy tálba, konyharuhával letakartam őket, hogy kicsit megpuhuljanak
Házi gyros-hús hozzávalói:
- Csíkokra vágott csirkemell-filé 15-20 percre bepácolva az alábbi keverékkel:
- 1/2 dl olajban elkevert:
- só
- bors
- koriander
- kurkuma
- cayenne bors
- oregano
- (most ezek voltak itthon, de jó bele még pl. a rozmaring is).
Kisütöttem, de ekkor már nem öntöttem alá olajat.
Zöldségek keveréke a gyroshoz:
- Káposzta legyalulva
- Lilahagyma
- Paradicsom
Öntet (ami nem igazán öntet, de ezzel "öntjük le"):
- 1 uborka lereszelve, (sózás, állás, kicsavarás) és belekeverve
- 1 nagy doboz natúr joghurtba, amibe előzőleg
- 1-2 gerezd fokhagymát nyomtam.
A pitát felhasítom késsel, megtömöm hússal, majd jöhet bele a zöldség és az öntet.
A pita és az "öntet" sajnos minden belevalót eltakar, ezért nem tudtam rendesen fényképezni, úgyhogy mindenki képzeletére van bízva a dolog. Ízre ott volt nagyon!
Nyálelválasztás beindult!:-)Fantasztikus!
VálaszTörlés