2011. május 31.

Kakaós-krémes cupcake

Nagyon ízlett mindegyikünknek a az epres-meggyes kakaós muffin, ezért elkészítettem egy másik változatban is. A tésztába nem tettem gyümölcsöt, helyette finom krém került a tetejére. Ez a krém talán a Swiss Meringue Buttercream Martha Stewart után, de az is lehet, hogy ez az olasz habcsók vajkrém (bár azt úgy tudom, cukorszirupból kell készíteni). Ezer helyen többféle változatban megtalálható a recept, én még régebben írtam fel egy cetlire, ezért sajnos a forrását nem tudom.
Nagyon finom krém, érdemes rááldozni az időt. 


Kakaós lepény (tésztájából készült muffin) hozzávalói: 
  • 1 egész tojás
  • 25 dkg cukor
  • 5 dkg vaj vagy zsír
  • 1/4 liter tej
  • 4 dkg kakaópor
  • 25 dkg liszt
  • 1 sütőpor
A krém hozzávalói:
  • 5 tojásfehérje
  • 1 cup kristálycukor (ha nem a "cup"-os poharat használom, 240 g-ot mérek ki)
  • 1 csipet só
  • 400 g szobahőmérsékletű vaj (én csak 200 g-ot tettem bele, így is tökéletes az íze)
  • 1,5 teáskanál vanília kivonat

A tojásfehérjéket a cukorral, sóval gőz fölött addig keverjük, amíg a cukor fel nem olvad benne. Levesszük a tűzről, és még kb. 10 percig keverjük kis fokozaton, amíg ki nem hűl. Kis adagonként hozzákeverjük a puha vajat, és a vaníliakivonatot. Először összeugrott az egész,  és mire bepánikoltam volna, pár perc keverés után szép selymes krém lett belőle.
Kettéosztottam, egyik felét sárgára, másikat lilára színeztem Wilton ételfestékkel, és habzsákból kinyomtam.


Nagyon szépek, guszták, mutatósak és finomak lettek, olyannyira, hogy másnap reggel kellett még 1 adagot csinálni nekünk is (ezt most a mini formában), mert ezt a lányom vitte el a barátainak. A krémből maradt bőven, ezért abból nem kellett utángyártani.

Ezek pedig a másnapi kicsikék (a képen a méret nem látszik) egy kicsit másként öltöztetve:


10 megjegyzés:

  1. juuu, de nagyon jól néznek ki! :-)

    VálaszTörlés
  2. Ezek a képek pedig nagyon jól sikerültek. Egyébként nem olyan nagy "durranás", egyszerű süti, de a díszítés nagyon sokat dob rajta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Végignéztem a muffi receptjeidet. A díszítést a szíveket, csillagokat, virágokat amiket ráraksz hol tudod megvenni? Dr Okeres nem lehet azt már megnéztem. De az interneten sem találok. Segíts kérlek hol a lelőhelye?

      Törlés
    2. Kedves "Ibolya"!
      Azt hiszem a csillagos és fenyőfás az épp Oetkeres (de úgy kaptam, úgyhogy nem tudom hol vették). A szívecskések pedig az Ázsia boltból (Nagycsarnok, Bp.) valók. Van online boltjuk is, ott is lehet dolgokat rendelni. Szlovákiában is szoktam vásárolni, és gyakorlatilag bárhol, ahol ilyeneket árulnak, mindig veszek.
      Ja, igen: cukrászati nagy-kiskereskedésben is vásároltam már.
      Nézd meg esetleg a www.soregi.hu-t is.

      Törlés
    3. ...folytatom: ami pedig a rózsaszín minicupcake-okon van, az saját készítésű; fondantból (v. marcipán) szúrtam ki őket. :-)

      Törlés
  3. Gyönyörüek a muffinjaid!Ezt a recept szerinted hány muffinkára elég?Milyen mennyiséget javasolsz 60 darabhoz?Nagy segitség lenne ha tudnál válaszolni!!Köszönöm szépen Mónika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves "Boszi"! Úgy rémlik, hogy egy adag tészta egy picit sok lesz a 12-es normál muffinformába (a 24 db-os mini formába biztos, hogy sok). Ezert - mivel egyszerre úgysem tudsz 60 db-ot kisütni - az első bekevert adagnál úgyis latod, hogy mennyi lesz, és úgy már könnyebb lesz viszonyítani a további adagokhoz. Üdv: M.

      Törlés
  4. Nagyon szépen köszönöm a receptet! Bomba jól sikerült!!! Dia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hurra! Orulok! (Jo reg csinaltam, lehet sorra keritem megint) :-D

      Törlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...