2011. július 27.

Kávés ikertorták

Szüleim vendégeket vártak, ez alkalomból készültek ezek a torták. Először az íz ötlete született; legyen kávés-cappuccinós ízű süti, de akkor már legyen inkább torta. Ha már kávéízű, akkor a díszítés-színhatás is legyen kávés, de legalábbis kávé tejhabbal, vagyis barna-fehér. Hogy ne legyen megszokott formájú, eszembe jutott, hogy vannak azok a helyes kis csepp-formájú (vagy minek nevezzem) torták, melyet több helyen is láttam már. Ez épp megfelelő alkalom volt elkészítéséhez. Rögtön kettő lett belőle, mert a másik felét a tortának csak nem fogom kidobni! Legalább - végre - mi is kapunk belőle, nem csak csorgó nyállal nézzük, ahogy elviszik.



Sütöttem 26 cm-es tortaformába egy olajos piskótát, levágtam a "púpját", vagyis kiegyenesítettem a felszínét, 3 lapba vágtam vízszintesen, majd 4 egyforma részre függőlegesen (vagyis 4 tortaszeletre), az átlós darabokat egymáshoz illesztettem. Megtöltöttem egy fehércsokis és egy étcsokis-kávés-rumos trüffelkrémmel (ganache + vaj-porcukor keveréke + rum + 1-2 kanál melegvízben feloldott Nescafe) a lapokat, bevontam csokiganache-zsal, házi készítésű fondant került külső borításként, aminek - talán most először - eltaláltam annyira az állagát, hogy szinte meg voltam vele elégedve. A dolog nyitja: sokkal-sokkal lágyabbra kell hagyni, mint gondolnám egyébként. A díszítés gyorsan ment; a barna részek fondantját kakaóporral színeztem, a kávébabformájú csokit és az ezüst cukorgyöngyöket pedig készen vettem. Iker létükre nem nagyon hasonlítottak egymásra (biztosan kétpetéjűek).




Csodálták nagyon (mint minden ember, aki még nem készített burkolt tortát - mintha ufót látnának), és ízre is nagyon finom lett. Aznapra mégis le kellett mondanunk a tortaevésről; nem tudtam eldönteni, hogy melyiket küldjem el, ezért mindkettőt megkapták (persze tudtam, hogy másnap miénk a maradék, hurrááá!)

Kávés ikertorták

13 megjegyzés:

  1. Nem is lehet eldönteni, hogy melyik a szebb. Mindegyik tetszik!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett mindkettő, még szebb csak akkor lett volna talán, ha négyet készítesz és szirom alakba teszed őket, na, abból aztán lett volna maradék. :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek lettek és biztosan finomak is ! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett mindkettő, tetszenek a színek is. Én sem tudtam volna választani a kettő közül. :)))

    VálaszTörlés
  5. Mindkét torta formája nagyon különleges, a díszítés meg maga a gyönyörűség! A töltelék is jól hangzik :)

    VálaszTörlés
  6. Mindkettő csodaszép lett:) A díszítés valami fantasztikus, nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépek lettek a torták! Külön tetszik, hogy a külseje összhangban van a belsejével (legalábbis ahogy a töltelékéről írtál).
    Nagyon tetszik a csepp alak is - feltétlenül ki kell próbálnom! :)

    VálaszTörlés
  8. Ezek valami gyönyörűek! Gratulálok! A színek nagyon tetszenek!

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm mindenkinek, ennyi dícséretet még talán egy tortám sem kapott :-)

    VálaszTörlés
  10. Szeretnélek egy díjjal megajándékozni,nézz be hozzám kérlek. :)

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...