2011. szeptember 26.

Katica torta - avagy ízek, torták, egyéb rovarfajták

Szilárdan elhatároztam magamban, hogy most felpakolom az összes elmaradásomat. Vagy ha az összeset nem is, legalább a tortákat, vagy minimum a négy tortából kettőt... vagy...
...inkább kezdem a Katicával. Igen, ez AZ a Katica! Barátnőm megrendelésére készült, és most nem volt félreértés törött telefonom kijelzőjéből adódóan.

Katica torta
Ezt (Őt) az airbrush-okítás előtti napon (mit napon! éjszakán!) gyártottam, illetve fejeztem be a csiszológép-tortámmal karöltve. A "testeket" megformáztam, beburkoltam, de a színezésben szerencsére kaptam segítséget Kricky-től, (mivel a piros és a fekete színt lett volna a legnehezebb belegyúrni az anyagba), ezért Ő segített inkább lefújni. Szegény Csaj! Este vittem oda neki, mikor épp nekiállt volna 3 tortának (aminek másnap délelőttre kellett készen lennie). Nem elég, hogy ezzel hátráltattam, még el is égette a piskótáját. Érdekes.... nem tudom miért, .....de mindig eléget valamit, ha én ott vagyok.....

4,7 kg lett a katicaállat. Nem akartam ekkorát, de így sikeredett. A 17 cm-es formában kicsinek találtam volna, így a 26-osba sütöttem fél kg körüli lisztből olajos piskótát, picivel több sütőporral, mint szoktam, hogy jól felpúposodjék. Nem kellett így sokat faragnom belőle.


Szépen elképzeltem előre a lábait, hogy innen indulnak ki, meg arra kanyarodnak, meg mekkorák lesznek, meg... aztán ahogy - merengésem közepette - töröltem le a festéket a tálcáról, sikeresen letöröltem a kitinpáncéljából is egy darabkát. Akkora lábakat meg nem pakolhattam rá, mint egy elefántnak, hogy eltakarja. Gyors újratervezés; lesz fű, meg lesz virág! Így van is lába, meg nincs is (hát, a fű alatt van!)

A csápjaihoz virágdrótot vontam be Unidec-kel. Ja, igen, az egész bevonat Unidec.


Nem szoktam dícsérni a tortáimat, de ennek (Neki) aranyos arca lett, ugye?

23 megjegyzés:

  1. Igen, szuper aranyos! Nagyon édes lett, igazi kedves, kis katicabogár!

    VálaszTörlés
  2. Tök ari :-)
    Legközelebb már te fújod! :-)

    VálaszTörlés
  3. Szia. Kicsi lányom is katicásszülinapot szeretne :). Meg is ígértem neki, készítettem is már pár tortát, amikről azt szoktam mondani, nem szép, de finom :D. Én is hasonlóan képzeltem el a kinézetet, de milyen formában készült, hogy ilyen domború? Vagy ez a Te profizmusodat dicséri?

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Mindenkinek! (Kissé megkésve) :-)

    Sandi: Jó sok sütőport tettem bele (talán másfél adagot) a 26 cm-es formában sült alapba, hogy felpúposodjon, és egy kicsit meg is faragtam. A töltelék is magasított rajta, tehát sokat nem kellett rajta dolgozni. A leeső részekből (meg talán másik maradék piskótából) puncsgolyó-masszát gyúrtam (lekvár, olvasztott csoki, rumaroma...), és abból lett a feje.
    Köszi! Örülök, hogy tetszett!

    VálaszTörlés
  5. Szia! Nagyon szép ez a tortád is,a hétvégén készülök én is katicát gyártani,és szeretném megkérdezni,hogy a képen kívül magát a receptet megtalálom-e valahol??? Fontos lenne,mert több száz ilyen tortát néztem már, de ez viszi pálmát!!! Ezt szeretném elkészíteni!!! Előre is köszönöm, ha segítesz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Timi, másokat is megihletett már ez a katica, és ennek nagyon örülök!

      Fentebb már írtam egyik válaszomban, hogy miként készítettem. Részletekre sajnos nem emlékszem, mert ez még kezdő korom egyik tortája volt. Azt tudom, hogy nem volt nehéz elkészíteni. Domborúra faragtam, és a vajkrémmel lekent-kiegyenlített testre tettem rá a bevonót. Sokkal könnyebb burkolni, mint egy normál alakú tortát. A feje ugyanúgy készült, csak a maradék piskótát gyúrtam össze kókuszgolyó-szerű masszává.

      Törlés
  6. Ok! Köszi! Remélem sikerül megcsinálnom a babóca első szülinapi tortáját! :) Mondjuk egy 6 tojásos piskótába másfél csomag sütőport tegyek? (26-os torta forma?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Inkább stabilabb piskótát ajánlok; én olajos piskótát szoktam használni, mert a "normál" piskóta ugyan könnyebb, de nehezebb vágni-faragni.
      Biztos elég lesz az a sütőpor.
      Ha nem púposodik fel kellően, akkor a krémmel is lehet rajta alakítani: a közepébe többet tegyél, a szélébe kevesebbet, és nyomkodd is le a szélét.

      Törlés
  7. Márton Mónika2012. 11. 29. 8:50

    Szia! Most először vagyok az oldaladon, de elmentettem egyből a kedvencek közé! :-) Igazi művész vagy, gratulálok a tehetségedhez!Bár nem reménykedem abban,hogy ilyen csodás dolgokat fogok alkotni, de az biztos, hogy mától tőled fogok ihletet meríteni mikor a gyermekeim szülinapi tortáját készítem! Tisztelettel és üdvözlettel: Márton Mónika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Mónika, nagyon kedves Tőled, hogy ilyeneket írsz. Művész? Ááááááá, csak egy anyuka, aki szívesen készít kreatív megoldású dolgokat. Itt is érvényes: a gyakorlat teszi a mestert.
      Tehát, a sokadik tortánál már Te is Művész leszel!
      Köszönöm szépen!

      Törlés
  8. Kedves Márti!

    Szeretném elkérni tőled a csodálatos Katicás tortád képeit, mert szeretném meglepni vele Kislányomat az első szülinapjára! Én személy még nem merek vele megpróbálkozni, de van egy kedvenc cukink, ahol szerintem bevállalnák...remélem :)

    Köszönettel,Zsani

    ui.: e-mail címemet hova írjam? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Zsani, megtisztelő!
      Valahogy megpróbálom leszedni a tiltást a képmásolásról, de már nem tudom hogy csináltam :-o

      Törlés
    2. Kedves Márti!

      SIKERÜLT lementettem, nagyon szépen köszönöm! :):):)
      Ha elkészült a remekmű, akkor küldök én is képet róla! :)

      Üdv,
      Zsani

      Törlés
    3. Köszi, ez jó ötlet! Már többen elkészítették, de "hivatalosan" nem sokat láttam belőle! :-)

      Törlés
  9. Szia!

    Nagyon szuper a torta, én is elloptam a formatervet, ilyen lett:
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1416170608596375&set=pcb.1416171318596304&type=1&theater

    Üdv:
    Zoli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello Zoli! Sajnos nem érem el valamiért a tartalmat. (Talan azert, mert nem vagyunk "ismerősök"). Azert koszi! :-)

      Törlés
  10. Nagyon szép a torta! Kerestem az elkészítés leírását, de nem sikerült megtalálnom. Hogyan készült? Mivel töltötted és a puncsgolyó masszát miből állítottad össze? Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszonom Krisztina!
      A hozzaszolasoknal irtam mar rola, a pontos osszetetelet mar nem tudom, de a neten rengeteg receptet talalsz a puncsmasszara. Izles szerint barmit tehetsz az osszemorzsolt piskotaba: csoki, kakaopor, lekvar, rum(aroma), kave, kokuszreszelek...
      A lenyeg ugyis a kulson van, a belseje barmilyen -nektek izlo- sutemenybol keszulhet.
      Sok sikert a keszitesehez!

      Törlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...